Chlebek orzechowy z pomarańczą i rodzynkami

    Chlebek orzechowy z pomarańczą i rodzynkami

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Orzechowy chlebek to wariacja na temat tradycyjnych duńskich wypieków. Nadaje się na śniadanie lub wczesny lunch, ale można go też podać do popołudniowej herbaty. Zawiera bardzo mało tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 500 g mąki
    • 170 g drobnego cukru
    • 7 g suszonych drożdży
    • szczypta soli
    • 300 ml półtłustego mleka
    • 70 g masła
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 60 g orzechów włoskich, uprażonych i drobno posiekanych
    • 40 g rodzynek-sułtanek
    • skórka otarta z 3 pomarańczy
    • 120 g cukru pudru, przesianego
    • 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wymieszać w dużym naczyniu 225 g mąki, 70 g drobnego cukru, drożdże i sól. Podgrzać w małym rondelku mleko z 55 g masła (płyn ma być ciepły, ale nie gorący). Wlać do mąki z dodatkami, wymieszać. Mieszając dodać roztrzepane jajko. Dodać 175 g mąki i energicznie mieszać 2-3 minuty, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
    2. Podsypać stolnicę resztą mąki. Wyłożyć na nią ciasto i zagniatać 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste, dodać tyle mąki, żeby się nie lepiło. Spryskać duże naczynie olejem w aerozolu albo wlać łyżeczkę oliwy z oliwek i rozprowadzić po całej powierzchni. Włożyć ciasto do naczynia, przykryć i odstawić na 10 minut.
    3. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Orzechy, rodzynki i resztę cukru wymieszać z łyżką skórki z pomarańczy. Odstawić. Stopić i odstawić resztę masła. Przenieść wyrośnięte ciasto na blachę i uformować z niego owalny placek o wymiarach 35 × 23 cm.
    4. Posmarować ciasto roztopionym masłem. Naciąć placek wzdłuż tak, aby nacięcia dzieliły je na trzy równe części, ale nie przecinać do końca. Zewnętrzne części poprzecinać poprzecznie w paski o długości 7,5 cm i szerokości 2,5 cm. Rozsmarować orzechowe nadzienie na środkowej części. Nakryć je bocznymi paskami, związując lub splatając ich końce. Przykryć ręcznikiem i postawić w ciepłym miejscu, żeby rosło. Powinno powiększyć objętość mniej więcej dwukrotnie (ok. 45 minut).
    5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Piec chlebek około 20 minut, aż się przyrumieni. Studzić 15 minut. Wymieszać cukier puder ze skórką pomarańczową i taką ilością soku pomarańczowego, żeby powstał lukier lepiący się do łyżki. Polać lukrem ciepły chleb. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Inne propozycje

    • Chlebek będzie zawierał więcej błonnika, gdy połowę zwykłej mąki zastąpimy razową. * • Suszone żurawiny lub wiśnie mogą zastąpić sułtanki.

    Punkty dla zdrowia

    • Jeśli taki chlebek orzechowy przygotowujesz samodzielnie w domu, możesz kontrolować zawartość tłuszczu soli i cukru. * • Piekąc samodzielnie, możesz dodawać do ciast takie składniki, jakie chcesz - bogate w błonnik i substancje odżywcze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis