Chlebek kukurydziany

    Chlebek kukurydziany

    2polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciepły chleb kukurydziany prosto z piekarnika to pokusa nie do odparcia… Dodajmy do niego ziaren kukurydzy. Taki chlebek będzie doskonałym dodatkiem do każdego dania, szczególnie do pikantnych omletów.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 kolba świeżej kukurydzy albo 70 g mrożonych ziaren kukurydzy (rozmrożonych)
    • 140 g mąki
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 150 ml półtłustego mleka
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 jajko
    • 1 łyżka płynnego miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Kwadratową formę do pieczenia o boku 18 cm spryskać olejem w aerozolu lub posmarować łyżeczką oliwy z oliwek. Kolbę kukurydzy obrać z ziaren za pomocą ostrego noża, ziarna odłożyć.
    2. Dokładnie wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia średniej misce. W mniejszym naczyniu wymieszać kukurydzę, mleko, oliwę, jajka i miód.
    3. Wlać jajka z kukurydzą i dodatkami do mąki. Energicznie, dokładnie wymieszać. Nałożyć ciasto do formy, zeskrobać też resztki ciasta, które przylepiły się do ścianek naczynia. Równo rozprowadzić ciasto w formie.
    4. Piec 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni, a nóż wbity w środek będzie po wyjęciu czysty i suchy. Pokroić w kwadraty o boku 4,5 cm i podawać na gorąco.

    Inne propozycje

    • Meksykański chleb kukurydziany: dodać do ciasta ½ łyżeczki przyprawy chili i ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego.

    Punkty dla zdrowia

    • Kukurydza zawiera mnóstwo ważnych dla zdrowia substancji. Jest szczególnie bogatym źródłem kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Kukurydza zawiera luteinę, ważną dla zdrowia naszych oczu, a także inhibitory proteaz, blokujące rozwój komórek nowotworowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis