Chlebek kukurydziany

    Ciepły chleb kukurydziany prosto z piekarnika to pokusa nie do odparcia… Dodajmy do niego ziaren kukurydzy. Taki chlebek będzie doskonałym dodatkiem do każdego dania, szczególnie do pikantnych omletów.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 kolba świeżej kukurydzy albo 70 g mrożonych ziaren kukurydzy (rozmrożonych)
    • 140 g mąki
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 150 ml półtłustego mleka
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 jajko
    • 1 łyżka płynnego miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Kwadratową formę do pieczenia o boku 18 cm spryskać olejem w aerozolu lub posmarować łyżeczką oliwy z oliwek. Kolbę kukurydzy obrać z ziaren za pomocą ostrego noża, ziarna odłożyć.
    2. Dokładnie wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia średniej misce. W mniejszym naczyniu wymieszać kukurydzę, mleko, oliwę, jajka i miód.
    3. Wlać jajka z kukurydzą i dodatkami do mąki. Energicznie, dokładnie wymieszać. Nałożyć ciasto do formy, zeskrobać też resztki ciasta, które przylepiły się do ścianek naczynia. Równo rozprowadzić ciasto w formie.
    4. Piec 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni, a nóż wbity w środek będzie po wyjęciu czysty i suchy. Pokroić w kwadraty o boku 4,5 cm i podawać na gorąco.

    Inne propozycje

    • Meksykański chleb kukurydziany: dodać do ciasta ½ łyżeczki przyprawy chili i ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego.

    Punkty dla zdrowia

    • Kukurydza zawiera mnóstwo ważnych dla zdrowia substancji. Jest szczególnie bogatym źródłem kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Kukurydza zawiera luteinę, ważną dla zdrowia naszych oczu, a także inhibitory proteaz, blokujące rozwój komórek nowotworowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis