Polski słodki chleb

    Polski słodki chleb

    3polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 19 osób

    Ten słodki chleb idealnie nadaje się na kanapki z kurczaka lub indyka. Ten przepis dostałam od mojej dobrej znajomej z Południowej Karoliny, którą poznałam w Internecie. Miałam przyjemność jeść ten chleb w jej domku na plaży wiosną tego roku. Wychodzą z niego świetne tosty. Nie mogę się doczekać, aby znów go pokroić.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 350 ml (1 i 1/2 szkl.) mleka
    • 4 łyżki masła
    • 2 jajka, ubite
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 550 g (4 szkl.) mąki chlebowej
    • 3 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 50 g (1/4 szkl.) cukru
    • 35 g (1/4 szkl.) cukru brązowego
    • 45 g (1/3 szkl.) mąki chlebowej
    • 55 g masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz.10min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Podgrzać mleko w małym rondelku, aż zacznie bulgotać, a następnie zdjąć z ognia. Dodać 4 łyżki masła i mieszać, aż się roztopi. Ostudzić do letniej temperatury.
    2. Wlać mieszaninę mleka do dużej miski. Dodać 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, aromat waniliowy, 4 szklanki mąki chlebowej, drożdże i sól. Dobrze wymieszać.
    3. Kiedy ciasto będzie dobrze wymieszane, przykryć je ściereczką. Pozostawić na około 45 minut, aż urośnie dwukrotnie.
    4. Ugnieć ciasto i przełożyć na powierzchnię lekko posypaną mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części i uformować bochenki chleba. Włożyć dwa bochenki do lekko nasmarowanych foremek o wymiarach 13x23 cm. Przykryć bochenki wilgotnymi ściereczkami i zostawić na około 40 minut, aby powiększyły swoją objętość dwukrotnie. Tymczasem nagrzać piekarnik do 175°C.
    5. W małej miseczce wymieszać 1/4 szklanki cukru z 1/4 szklanki brązowego cukru i 1/3 szklanki mąki. Dodawać masło, aż mieszanina będzie grudkowata i będzie przypominać kruszonkę. Odstawić. W oddzielnej misce zmiksować 1 jajko z 1 łyżką wody.
    6. Posmarować bochenki chleba mieszaniną z jajka i wody, a następnie posypać kruszonką. Piec w temperaturze 175°C przez około 30 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis