Chlebek jeżynowo-cytrynowy

    Chlebek jeżynowo-cytrynowy

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten chlebek najlepiej piec jesienią, kiedy jest pod dostatkiem jędrnych, słodkich jeżyn. Dzięki dodatkowi maślanki jest lekki i kruchy. Najpyszniejszy jest prosto z pieca, podany z filiżanką herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 115 g mąki białej
    • 115 g mąki razowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 55 g drobnego cukru
    • 55 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • skórka drobno otarta z 1 cytryny
    • 85 g świeżych jeżyn
    • 120 ml maślanki lub nieco więcej w razie potrzeby

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przesiać oba gatunki mąki i proszek do pieczenia do dużej miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać masło i rozrobić je palcami z suchymi składnikami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
    2. Dodać skórkę z cytryny, wyrobić. Wrzucić jeżyny i bardzo ostrożnie wymieszać, by nie zmiażdżyć delikatnych owoców.
    3. Wlać maślankę i delikatnie połączyć ją z ciastem nożem o zaokrąglonym czubku. Uważać, żeby nie uszkodzić owoców. Jeśli na dnie miski pozostanie sucha mąka, dodać nieco więcej maślanki. Gdy tylko ciasto będzie wyrobione, przełożyć je na posypaną mąką stolnicę i zagnieść delikatnie dwa lub trzy razy, by uformować kulę.
    4. Ugnieść z kuli ciasta krążek o średnicy 18 cm. Przełożyć na nasmarowaną blachę. Tępą krawędzią noża zaznaczyć podział na 8 porcji i posypać odrobiną białej mąki. Piec 20-25 minut, aż ciasto wyrośnie i przyrumieni się lekko. Pokroić wzdłuż zaznaczonych linii i podawać na ciepło. Chlebek smakuje najlepiej prosto z pieca lub tego samego dnia, ale można go przechować do następnego dnia w szczelnym pojemniku.

    1 porcja zawiera:

    ✓ B1, B6, selen

    Inne propozycje

    • Chlebek jagodowy. Zastąpić jeżyny świeżymi czarnymi jagodami. * • Bułeczki cynamonowe z rodzynkami. Zamiast jeżyn użyć 55 g rodzynków, a zamiast skórki cytrynowej ½ łyżeczki mielonego cynamonu. Zwiększyć ilość maślanki do 150 ml. Rozwałkować ciasto na grubość 2,5 cm i wykroić foremką krążki o średnicy 5-6 cm. Przełożyć je na nasmarowaną blachę i posmarować łyżką chudego mleka z 2 łyżeczkami drobnego cukru. Piec 12-15 minut, aż wyrosną i zrumienią się.

    Zalety

    • Jeżyny są bogate w błonnik i witaminę C. Są też jednym z najlepszych spośród owoców źródeł witaminy E. * • Maślanką nazywano dawniej produkt uboczny ubijania masła ze śmietanki. Dziś zazwyczaj wyrabia się ją, dodając kultury bakterii do odtłuszczonego mleka. Maślanka zawiera wyjątkowo mało tłuszczu –0,2–0,5%.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis