Chlebek brzoskwiniowy

    Chlebek brzoskwiniowy

    2polubienia
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeże brzoskwinie i niemal beztłuszczowy biały serek sprawiają, że ten słodki chlebek równie dobrze nadaje się na śniadanie, jak do popołudniowej herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 2 średnie brzoskwinie
    • 220 g mąki
    • 90 g mąki razowej
    • 4 łyżki zarodków pszennych, najlepiej prażonych
    • 150 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 130 g serka homogenizowanego
    • 1 jajko
    • 2 białka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 13 cm spryskać olejem w aerozolu albo posmarować łyżeczką oliwy z oliwek.
    2. Brzoskwinie blanszować 20 sekund w rondelku z wrzątkiem, następnie odcedzić. Obrać, usunąć pestki i posiekać.
    3. Wymieszać mąkę zwykłą i razową, zarodki pszenne, cukier i sodę oczyszczoną w małym naczyniu.
    4. Wymieszać w innym naczyniu serek homogenizowany, jajko i dodatkowe białka, oliwę i esencję migdałową. Zrobić niewielkie wgłębienie w mące z dodatkami, dodać serek, wymieszać. Nałożyć brzoskwinie.
    5. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy. Piec około godziny, aż wykałaczka wbita w środek będzie po wyjęciu sucha. Wyjąć z piekarnika, odstawić z formą na metalową kratkę na 10 minut, potem wyjąć z formy i odstawić, aż zupełnie wystygnie.

    Inne propozycje

    • Zamiast brzoskwiń można użyć śliwek lub nektarynek. * • Zamiast świeżych brzoskwiń można użyć brzoskwiń w puszce, w naturalnej zalewie.

    Punkty dla zdrowia

    • Brzoskwinie są bogatym źródłem witaminy C - 100 g owoców dostarcza 77% zalecanej dziennej dawki tej witaminy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis