Chleb ziemniaczany z makiem

    Chleb ziemniaczany z makiem

    1polubienie
    3godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny miękki chleb, który można podawać na słodko i słono. Dodatek ziemniaków sprawia, że chleb ten długo zachowuje świeżość.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 500 g mączystych ziemniaków
    • 60 ml ciepłej wody (40-50°C)
    • 3 łyżki cukru
    • 7 g suszonych drożdży
    • 240 ml mleka plus 2 łyżki
    • 2 łyżki masła
    • 1½ łyżeczki soli
    • 600 g mąki
    • 1 duże jajko
    • 2 łyżeczki maku
    • olej słonecznikowy do smarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości, około 25 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i dokładnie rozgnieść widelcem. Odstawić.
    2. Wlać wodę do miseczki. Wsypać do niej łyżkę cukru i suszone drożdże. Odstawić na 5 minut, potem wymieszać i odstawić, żeby wyrosły.
    3. Wlać mleko do garnka, włożyć ziemniaki, masło, resztę cukru oraz sól i podgrzać, aż masło się rozpuści. Zawartość garnka przełożyć do miski i wymieszać.
    4. Dodać wyrośnięte drożdże oraz 450 g mąki. Całość zmieszać, żeby powstało ciasto. Resztą mąki posypać blat kuchenny. Wyrabiać na nim ciasto rękami 10 minut, aż się zrobi elastyczne. Gdyby było zbyt kleiste, dodać trochę mąki w czasie wyrabiania.
    5. Włożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 1¼ godziny. Przez ten czas powinno podwoić objętość. Wysmarować foremkę olejem słonecznikowym. Dalej wyrabiać ciasto na blacie, a następnie uformować w bochenek i włożyć do formy. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozbełtać jajko z odrobiną mleka. Posmarować bochenek, używając pędzla kuchennego, a potem posypać makiem. Naciąć powierzchnię bochenka wzdłuż czubkiem noża na głębokość około 1 cm. Piec chleb w gorącym piekarniku 40-45 minut, aż się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika, wysunąć z formy i ostudzić na metalowej kratce.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Czy ziemniaki są tuczące

    Tak twierdzono przez długi czas, ale ta opinia nie jest zgodna z prawdą. W wielkiej części składają się one z wody, nie zawierają tłuszczu i tylko dzięki wysokiej zawartości skrobi dają jedzącym uczucie sytości. Porcja 100 g obranych ziemniaków gotowanych dostarcza zaledwie 70 kalorii. Ta sama ilość ugotowanego makaronu zawiera 103 kcal, a gotowanego ryżu 106 kcal. * Fachowcy podkreślają, że tuczące są nie same ziemniaki, lecz wielkie ilości tłuszczu, używanego do przygotowania niektórych potraw: frytek, ziemniaków zasmażanych czy też krokietów. Przyrządzone prawidłowo ziemniaki dostarczają witamin oraz substancji mineralnych, a nawet są zalecane w ramach specjalnych odchudzających diet ziemniaczanych. Podsumowując należy stwierdzić, że ziemniaki są zdrowym i niskokalorycznym pożywieniem.

    Praktyczna rada

    W punkcie 3. przepisu trzeba naprawdę energicznie wymieszać wszystkie składniki, najlepiej przy użyciu trzepaczki do piany, żeby w cieście nie pozostały grudki ziemniaków.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis