Chleb ziemniaczany

    Chleb ziemniaczany

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten miękki, lekki chleb wypiekany z ciasta z dodatkiem świeżo utłuczonych ziemniaków ma wspaniały smak i konsystencję. Najlepiej pokroić go na cieniutkie kromki i podawać z delikatnymi pastami i wędlinami lub opieczony z miodem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 małe bochenki

    • 400 g mączystych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na duże kawałki
    • 700 g białej mąki chlebowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 7 g suszonych drożdży instant
    • 1 łyżka melasy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Włożyć ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować na małym ogniu 15 minut, aż będą miękkie. Odlać, ale zachować wodę. Kiedy ziemniaki przestaną parzyć dłonie, obrać je ze skórki. Ugnieść, żeby powstało gładkie purée i odstawić, aby ostygły.
    2. Przesiać 600 g mąki i sól do dużej miski. Dodać ubite ziemniaki i rozcierać je palcami z mąką, aż powstanie gładkie ciasto. Wrzucić drożdże i starannie wymieszać.
    3. Odmierzyć 300 g wody, w której gotowaliśmy ziemniaki (powinna ona w międzyczasie ostygnąć i być już letnia). Dodać melasę, wymieszać, aż cała się rozpuści. Wlać płyn do mąki z ziemniakami i starannie wymieszać - najłatwiej zrobić to dłońmi. Wyrabiając dodać jak najwięcej pozostałej mąki - ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie.
    4. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać 5-10 minut, aż zrobi się gładkie i dość elastyczne. Włożyć do dużej nasmarowanej miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aż zwiększy objętość półtora raza.
    5. Wyłożyć ciasto ponownie na blat poprószony mąką i ubić pięściami, a następnie zagniatać około 3 minut. Podzielić na połówki i uformować z każdej bochenek. Włożyć do 2 dobrze nasmarowanych, małych keksówek. Ponownie przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, by wyrosło.
    6. Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrastanie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Odkryć bochenki i piec 40-45 minut, aż dobrze wyrosną i przyrumienią się, a popukane w spód (po wyjęciu z form) będą wydawać pusty odgłos. Przełożyć na metalową kratkę, by ostygły. Można je przechowywać do 7 dni.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ selen * ✓ B1, B6, wapń

    Zalety

    • Ziemniaki gotowane w mundurkach zachowują składniki odżywcze znajdujące się tuż pod skórką. * • Dodanie do ciasta wody, w której gotowaliśmy ziemniaki, wzmacnia smak pieczywa i zwiększa zawartość rozpuszczalnej w wodzie witaminy C, która podczas gotowania przenika z ziemniaków do wody.

    Inne propozycje

    • Chleb z przyrumienioną cebulą i rozmarynem. Pod koniec punktu 3. dodać do ciasta łyżeczkę posiekanego świeżego rozmarynu. Pokroić czerwoną cebulę w krążki o grubości 1 cm. Posmarować lekko oliwą z oliwek extra virgin i usmażyć na patelni grillowej lub upiec w bardzo mocno rozgrzanym opiekaczu, aż przyrumieni się z obu stron. Zdjąć z ognia i grubo posiekać. Kiedy nieco przestygnie, dodać do ciasta, zanim podzielimy je na połówki, i zagnieść. * • Razowy chleb ziemniaczany. Połowę białej mąki zastąpić razową. * • Wschodnioeuropejski chleb ziemniaczany. Zastąpić 200 g białej mąki żytnią oraz dodać wraz z drożdżami łyżeczkę lekko utłuczonych ziaren kminku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Magster
    autor:
    0

    Wspaniały przepis! - 31 sty 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis