Chleb wielozbożowy z ziarnami

    Ten pyszny chleb najlepiej podawać, kiedy jest bardzo świeży. Pokrójmy go jak tort na trójkątne kawałki. Ziarna można dobrać według własnego uznania - kilka różnych gatunków lub tylko jeden.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 okrągły bochenek

    • 300 g białej mąki chlebowej
    • 300 g razowej mąki chlebowej
    • 100 g mąki gryczanej
    • 75 g kaszki kukurydzianej
    • 2 łyżeczki soli
    • 7 g suszonych drożdży instant
    • 1 łyżeczka jasnego cukru muscovado
    • 3 łyżki pestek słonecznika
    • 2 łyżki pestek dyni
    • 2 łyżki siemienia lnianego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 450 ml wody o temperaturze pokojowej
    • odrobina chudego mleka, do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Przesiać białą, razową i gryczaną mą kę do dużej miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać kaszkę kukurydzianą, sól, drożdże oraz cukier i wymieszać.
    2. Wymieszać wszystkie ziarna, odłożyć łyżkę na posypkę. Resztę dodać do suchych składników i wymieszać.
    3. Zrobić zagłębienie na środku suchych składników i wlać olej oraz większość wody. Wyrabiać suche składniki z płynem na miękkie ciasto, dodając w razie potrzeby więcej wody. Wyłożyć ciasto na blat lekko poprószony mąką i zagniatać 10 minut, żeby zrobiło się gładkie i elastyczne.
    4. Włożyć ciasto do dużej, lekko nasmarowanej miski i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1½ godziny, żeby podwoiło objętość.
    5. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat lekko poprószony mąką i ubić pięściami. Zagniatać energicznie kilka minut. Uformować z ciasta krążek o średnicy 20 cm i ułożyć go na lekko nasmarowanej blasze. Przykryć folią spożywczą lekko nasmarowaną tłuszczem i odstawić na 20-30 minut. Powinno dobrze wyrosnąć.
    6. Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrastanie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Odkryć ciasto i ostrym nożem zrobić w nim nacięcia w miejscach podziału na 8 porcji. Posmarować mlekiem i posypać ziarnami.
    7. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C. Piec jeszcze 15-20 minut, aż chleb przyrumieni się, a popukany w spód będzie wydawać pusty odgłos. Przełożyć na metalową kratkę, aby ostygł.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ E * ✓✓ B1, B6, kwas foliowy, niacyna, miedź, selen, cynk * ✓ wapń, żelazo

    Inne propozycje

    • Z ciasta można uformować 8 kulek i ułożyć je blisko siebie na blasze tak, by się ze sobą stykały. Po upieczeniu będzie można łatwo je od siebie oderwać. * • Zamiast kaszki kukurydzianej można dodać drobnej kaszy owsianej, a ziarna zastąpić 3 łyżkami płatków owsianych.

    Zalety

    • Ziarna zawierają bardzo dużo niezbędnych kwasów tłuszczowych. Siemię lniane na przykład jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3, a pestki słonecznika są bardzo bogate w kwasy omega-6. * • Pestki dyni są najlepszym (poza mięsem) źródłem cynku, mikroelementu, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Zawierają też dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sporo żelaza, magnezu i błonnika.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)