Chleb wielozbożowy z ziarnami

    Chleb wielozbożowy z ziarnami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten pyszny chleb najlepiej podawać, kiedy jest bardzo świeży. Pokrójmy go jak tort na trójkątne kawałki. Ziarna można dobrać według własnego uznania - kilka różnych gatunków lub tylko jeden.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 okrągły bochenek

    • 300 g białej mąki chlebowej
    • 300 g razowej mąki chlebowej
    • 100 g mąki gryczanej
    • 75 g kaszki kukurydzianej
    • 2 łyżeczki soli
    • 7 g suszonych drożdży instant
    • 1 łyżeczka jasnego cukru muscovado
    • 3 łyżki pestek słonecznika
    • 2 łyżki pestek dyni
    • 2 łyżki siemienia lnianego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 450 ml wody o temperaturze pokojowej
    • odrobina chudego mleka, do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Przesiać białą, razową i gryczaną mą kę do dużej miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać kaszkę kukurydzianą, sól, drożdże oraz cukier i wymieszać.
    2. Wymieszać wszystkie ziarna, odłożyć łyżkę na posypkę. Resztę dodać do suchych składników i wymieszać.
    3. Zrobić zagłębienie na środku suchych składników i wlać olej oraz większość wody. Wyrabiać suche składniki z płynem na miękkie ciasto, dodając w razie potrzeby więcej wody. Wyłożyć ciasto na blat lekko poprószony mąką i zagniatać 10 minut, żeby zrobiło się gładkie i elastyczne.
    4. Włożyć ciasto do dużej, lekko nasmarowanej miski i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1½ godziny, żeby podwoiło objętość.
    5. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat lekko poprószony mąką i ubić pięściami. Zagniatać energicznie kilka minut. Uformować z ciasta krążek o średnicy 20 cm i ułożyć go na lekko nasmarowanej blasze. Przykryć folią spożywczą lekko nasmarowaną tłuszczem i odstawić na 20-30 minut. Powinno dobrze wyrosnąć.
    6. Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrastanie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Odkryć ciasto i ostrym nożem zrobić w nim nacięcia w miejscach podziału na 8 porcji. Posmarować mlekiem i posypać ziarnami.
    7. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C. Piec jeszcze 15-20 minut, aż chleb przyrumieni się, a popukany w spód będzie wydawać pusty odgłos. Przełożyć na metalową kratkę, aby ostygł.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ E * ✓✓ B1, B6, kwas foliowy, niacyna, miedź, selen, cynk * ✓ wapń, żelazo

    Inne propozycje

    • Z ciasta można uformować 8 kulek i ułożyć je blisko siebie na blasze tak, by się ze sobą stykały. Po upieczeniu będzie można łatwo je od siebie oderwać. * • Zamiast kaszki kukurydzianej można dodać drobnej kaszy owsianej, a ziarna zastąpić 3 łyżkami płatków owsianych.

    Zalety

    • Ziarna zawierają bardzo dużo niezbędnych kwasów tłuszczowych. Siemię lniane na przykład jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3, a pestki słonecznika są bardzo bogate w kwasy omega-6. * • Pestki dyni są najlepszym (poza mięsem) źródłem cynku, mikroelementu, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Zawierają też dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sporo żelaza, magnezu i błonnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis