Chipsy z ziemniaków i buraków

    Chipsy z ziemniaków i buraków

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Idealne na imprezę jako lekka warzywna przekąska. Chipsy ziemniaczane powinny być chrupiące i złotobrązowe, buraczane zaś twarde i suche.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 ziemniaki sałatkowe
    • 2 buraki
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • sól
    • Sos z orzeszków ziemnych
    • 1 duża szalotka
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • ½ łyżeczki mielonej kolendry
    • 3-4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyłożyć 3 blachy papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki i buraki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Ułożyć plasterki ziemniaków i buraków w osobnych płaskich formach do pieczenia i skropić olejem (po łyżce oleju na formę). Odwracać i mieszać plasterki, aż każdy pokryje się cienką warstewką oleju, potem układać je pojedynczo na blachach i posolić.
    2. Piec w gorącym piekarniku około 35 minut, regularnie odwracając co jakiś czas. Chipsy ziemniaczane powinny być chrupiące i złotobrązowe, buraczane zaś twarde i suche. Wystudzić je na metalowej kratce.
    3. W czasie, gdy chipsy się pieką, przygotować sos. Obrać szalotkę i drobno posiekać. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć w nim szalotkę 2 minuty, dodając czosnek rozgnieciony w prasce. Wsypać przyprawy i bardzo krótko smażyć razem. Dodać masło orzechowe, sos sojowy, miód i 4 łyżki wody i podgrzewać na małym ogniu, aż sos zrobi się kremowy. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i wymieszać. Ostudzić i podawać do chipsów.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Chipsy z dwoma dipami

    Można dla odmiany podawać chipsy z dwoma sosami: odświeżającym jogurtowo-rzodkiewkowym lub ostrym pomidorowo-bazyliowym. Sos jogurtowo-rzodkiewkowy. Garść rzodkiewek zetrzeć na wiórki. Zmieszać 250 g jogurtu naturalnego z łyżką musztardy, solą i pieprzem. Dodać rzodkiewki i łyżkę drobno pokrojonego szczypiorku. Dip pomidorowo-bazyliowy. Przekroić na pół 2 dojrzałe, twarde i mięsiste pomidory, wyjąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Zmieszać z łyżką oliwy z oliwek extra virgin oraz posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać łyżkę porwanych na drobne kawałki listków bazylii.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis