Cassoulet

    Cassoulet

    Zapisz do ulubionych
    11godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To rozgrzewające danie pochodzące z południowo-zachodniej Francji przyrządza się z fasoli, pokrojonej w kostkę wieprzowiny i pikantnej kiełbasy czosnkowej oraz mnóstwa warzyw przykrytych kruszonką z bułki. Jest ono pełne smaku i aromatu. Świetnie nadaje się na chłodny dzień.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g suszonej fasoli, namoczonej przez co najmniej 8 godzin
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 280 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w kostkę o boku 2,5 cm
    • 85 g wędzonej, francuskiej kiełbasy czosnkowej, pokrojonej w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 2 marchewki, pokrojone w grube plasterki
    • 1 rzepa, posiekana
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 150 ml wytrawnego białego wina
    • 400 ml wywaru wieprzowego lub drobiowego
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 2 liście laurowe
    • 4 gałązki świeżego tymianku
    • sól i pieprz
    • Kruszonka z bułki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 85 g świeżego miękiszu bułki, rozdrobnionego
    • 15 g natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 11godz.10min. 

    1. Odlać namoczoną fasolę i przepłukać zimną wodą. Włożyć do rondla, zalać dużą ilością świeżej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut na bardzo dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i gotować 50-60 minut, aż zmięknie. Odlać i odstawić.
    2. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić polędwiczkę i smażyć na niezbyt dużym ogniu 5-6 minut, aż się przyrumieni. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć. Wrzucić do rondla kiełbasę i lekko obrumienić. Wyjąć i dodać do wieprzowiny.
    3. Wrzucić do rondla cebulę, seler naciowy, marchewkę i rzepę. Smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zrobią się miękkie i lekko przyrumienią.
    4. Włożyć polędwiczkę i kiełbasę z powrotem do rondla. Dodać fasolę, pomidory, wino, wywar, przecier pomidorowy, liście laurowe i tymianek. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 1½ godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
    5. Przygotować kruszonkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić bułkę i natkę pietruszki. Smażyć na dużym ogniu 3-4 minuty, mieszając, aż bułka się przyrumieni lekko i wysuszy.
    6. Skosztować danie i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Posypać równomiernie bułką i podawać.

    Zalety

    • Biała fasola jest świetnym źródłem białka, co oznacza, że na przykład w tej klasycznej francuskiej potrawie można ograniczyć ilość mięsa. * • Chuda wieprzowina zawiera mniej tłuszczu niż wołowina lub jagnięcina, jest dobrym źródłem cynku oraz dostarcza organizmowi sporo żelaza. * • Rzepa zawiera w dość dużych ilościach witaminę B6 oraz niacynę, a także witaminę C.

    Inne propozycje

    • Aby kruszonka była naprawdę chrupka, wstawić rondel do opiekacza, żeby ją przyrumienić. * • Kiedy spodziewamy się gości, możemy to danie przyrządzić wcześniej. Przed podaniem należy je rozgrzać i posypać kruszonką. * • Polędwiczkę i kiełbasę czosnkową można zastąpić pokrojoną w kostkę polędwicą jagnięcą oraz 2-3 ziołowymi lub pikantnymi kiełbaskami wieprzowymi albo jagnięcymi. * • Aby to danie nadawało się dla wegetarian, nie dodawać wieprzowiny i kiełbasy, użyć wywar warzywny i zwiększyć ilość fasoli do 300 g. Warto użyć różnych odmian fasoli. W punkcie 4 dusić na małym ogniu 45 minut, dodając na ostatnie 10 minut 250 g świeżego, łuskanego bobu. Przyrządzić kruszonkę, smażąc 55 g orzeszków piniowych z miękiszem bułki i natką pietruszki. Zdjąć z ognia, dodać 30 g świeżo startego parmezanu i wymieszać.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A * ✓✓ C, wapń, miedź, żelazo, potas, selen * ✓ B1, B6, E, kwas foliowy, niacyna, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis