Carbonada criolla – narodowe danie ludów andyjskich

    Carbonada criolla – narodowe danie ludów andyjskich

    6polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To jednogarnkowe danie – gęsta zupa z mięsem, batatami i owocami – jest jedną z potraw narodowych ludów zamieszkujących podnóża Andów. Słowo “criolla”, czyli po polsku Kreol, oznacza potomków hiszpańskich zdobywców, którzy prawdopodobnie przynieśli ze sobą przepis na tę potrawę.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg cielęciny
    • 2 duże cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 papryki
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • 6 łyżek oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz kajeński
    • suszony tymianek i majeranek
    • 125 ml białego wina
    • 600 ml wywaru wołowego
    • 420 g kukurydzy z puszki
    • 250 g cukinii
    • 500 g batatów
    • 2 jabłka
    • 250 ml pokrojonych pomidorów z puszki
    • 3 gruszki
    • 2 banany
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 3 łyżki rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.45min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Pokroić mięso w kostkę. Obrać cebulę i czosnek. Pokroić cebulę w plasterki, a paprykę w paseczki. Natkę pietruszki oczyścić, umyć i związać w pęczek nitką.
    2. Rozgrzać olej z masłem w dużym garnku. Wrzucić mięso i obsmażyć, następnie wyjąć. Wrzucić cebulę i ząbki czosnku, dusić około 5 minut. Dodać paski papryki i pęczek zieleniny, rozłożyć na nich równomiernie kawałki mięsa. Doprawić solą, pieprzem kajeńskim, tymiankiem i majerankiem. Wlać wino i wywar mięsny. Podgrzewać zupę pod przykryciem około godziny na maleńkim ogniu.
    3. Odcedzić kukurydzę z zalewy, przepłukać zimną wodą i odsączyć. Pokroić cukinię na kawałki, a bataty na spore kawałki. Obrać jabłka i pokroić je na ósemki, wykrawając gniazda nasienne. Wyjąć z zupy pęczek zieleniny i ząbki czosnku. Dodać kukurydzę, cukinię, bataty oraz jabłka i podgrzewać na maleńkim ogniu jeszcze 15 minut.
    4. Dodać pomidory i grzać zupę 10 minut. Obrać gruszki, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Obrać banany i pokroić w grube plastry. Dodać owoce do zupy i gotować jeszcze 5 minut.
    5. Doprawić zupę solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki i skropić rumem. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis