Cantuccini żurawinowo-migdałowe

    1 godz. 10 min

    Cantuccini znane są też jako biscotti, co oznacza po włosku “pieczone dwa razy”. Dzięki takiej metodzie wypieku stają się twarde i chrupiące. Tradycyjnie podaje się je po obiedzie wraz z kieliszkiem słodkiego wina, w którym się je moczy. Pyszne są również z sałatką ze świeżych owoców bądź też z filiżanką kawy lub herbaty.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 20 ciasteczek

    • 50 g blanszowanych migdałów
    • 1 duże jajko
    • 85 g drobnego cukru
    • 140 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 55 g suszonych żurawin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysypać migdały na blachę do pieczenia i prażyć je w piekarniku przez około 10 minut, aż przyrumienią się lekko. Odstawić, by ostygły.
    2. Wbić jajko do miski, dodać cukier i ubić mikserem na gęsty i jasny kogel-mogel. Powinien on być na tyle gęsty, by spływając z mieszadeł pozostawiał na powierzchni “wstążki”. Jeśli używamy ręcznego miksera lub ubijaczki, ustawmy miskę na rondlu z niemal wrzącą wodą w taki sposób, żeby dno miski nie dotykało wody.
    3. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon na arkusz pergaminu, a następnie raz jeszcze do miski z koglem-moglem. Delikatnie połączyć suche składniki z koglem-moglem, dodać prażone migdały oraz żurawiny i wyrobić gęste ciasto.
    4. Przełożyć ciasto dużą łyżką do nasmarowanej formy i uformować zwilżonymi dłońmi równy sześciobok o wymiarach 25 × 6 × 2 cm. Piec 20-25 minut, aż się przyrumieni. Odstawić ciasto w formie na 5 minut, by nieco przestygło, a następnie przełożyć na deskę do krojenia.
    5. Nożem o rowkowanym ostrzu pokroić ciasto w poprzek, nieco ukośnie, na 20 kromek. Ułożyć je płasko na blasze i wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze 10-15 minut, aż cantuccini się przyrumienią. Odstawić na blasze na 5 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę, żeby ostygły całkowicie. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Żurawiny można zastąpić suszonymi wiśniami lub sułtankami. * • Aby cantuccini miały bardziej intensywny smak migdałowy, zamiast cynamonu należy użyć ½ łyżeczki esencji migdałowej. * • Aby upiec cantuccini czekoladowe, należy zastąpić żurawiny 55 g grubo posiekanej, gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao). Do ubijanego kogla-mogla dodać łyżeczkę esencji waniliowej.

    Zalety

    • Migdały dostarczają organizmowi dość dużo białka, a także zawierają kilka witamin i mikroelementów, w tym witaminę E, parę witamin z grupy B, miedź, cynk, żelazo, magnez i fosfor. Są też bardzo dobrym źródłem wapnia dla osób na diecie beznabiałowej. * • Zarówno świeże jak i suszone żurawiny są dobrym źródłem witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis