Cantuccini żurawinowo-migdałowe

    Cantuccini żurawinowo-migdałowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Cantuccini znane są też jako biscotti, co oznacza po włosku “pieczone dwa razy”. Dzięki takiej metodzie wypieku stają się twarde i chrupiące. Tradycyjnie podaje się je po obiedzie wraz z kieliszkiem słodkiego wina, w którym się je moczy. Pyszne są również z sałatką ze świeżych owoców bądź też z filiżanką kawy lub herbaty.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 ciasteczek

    • 50 g blanszowanych migdałów
    • 1 duże jajko
    • 85 g drobnego cukru
    • 140 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 55 g suszonych żurawin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysypać migdały na blachę do pieczenia i prażyć je w piekarniku przez około 10 minut, aż przyrumienią się lekko. Odstawić, by ostygły.
    2. Wbić jajko do miski, dodać cukier i ubić mikserem na gęsty i jasny kogel-mogel. Powinien on być na tyle gęsty, by spływając z mieszadeł pozostawiał na powierzchni “wstążki”. Jeśli używamy ręcznego miksera lub ubijaczki, ustawmy miskę na rondlu z niemal wrzącą wodą w taki sposób, żeby dno miski nie dotykało wody.
    3. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon na arkusz pergaminu, a następnie raz jeszcze do miski z koglem-moglem. Delikatnie połączyć suche składniki z koglem-moglem, dodać prażone migdały oraz żurawiny i wyrobić gęste ciasto.
    4. Przełożyć ciasto dużą łyżką do nasmarowanej formy i uformować zwilżonymi dłońmi równy sześciobok o wymiarach 25 × 6 × 2 cm. Piec 20-25 minut, aż się przyrumieni. Odstawić ciasto w formie na 5 minut, by nieco przestygło, a następnie przełożyć na deskę do krojenia.
    5. Nożem o rowkowanym ostrzu pokroić ciasto w poprzek, nieco ukośnie, na 20 kromek. Ułożyć je płasko na blasze i wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze 10-15 minut, aż cantuccini się przyrumienią. Odstawić na blasze na 5 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę, żeby ostygły całkowicie. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Żurawiny można zastąpić suszonymi wiśniami lub sułtankami. * • Aby cantuccini miały bardziej intensywny smak migdałowy, zamiast cynamonu należy użyć ½ łyżeczki esencji migdałowej. * • Aby upiec cantuccini czekoladowe, należy zastąpić żurawiny 55 g grubo posiekanej, gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao). Do ubijanego kogla-mogla dodać łyżeczkę esencji waniliowej.

    Zalety

    • Migdały dostarczają organizmowi dość dużo białka, a także zawierają kilka witamin i mikroelementów, w tym witaminę E, parę witamin z grupy B, miedź, cynk, żelazo, magnez i fosfor. Są też bardzo dobrym źródłem wapnia dla osób na diecie beznabiałowej. * • Zarówno świeże jak i suszone żurawiny są dobrym źródłem witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis