Burritos z odsmażaną fasolą

    Burritos z odsmażaną fasolą

    1polubienie
    9godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Fasola pinto jest często używana w kuchni meksykańskiej. W tej potrawie nie jest ona dwukrotnie smażona, lecz najpierw gotowana na małym ogniu, a następnie delikatnie odsmażona na odrobinie oleju. Burritos to bardzo pożywne danie, które nie wymaga żadnych dodatków, poza owocami na deser.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g suszonej fasoli pinto, namoczonej co najmniej przez 8 godzin
    • 2 cebule (jedna pokrojona w ćwiartki, druga drobno posiekana)
    • 3 ząbki czosnku (2 całe i 1 posiekany)
    • 2 liście laurowe
    • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
    • sól i pieprz
    • Salsa pomidorowa z chili
    • 450 g jędrnych pomidorów, pokrojonych
    • 1 zielona papryczka chili, posiekana
    • sok i skórka drobno otarta z 1 limonki
    • szczypta drobnego cukru
    • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • Z czym podawać
    • 8 dużych tortilli pszennych
    • 115 g sera wensleydale (mozna użyć cheddar), startego
    • 1 sałata rzymska, poszatkowana
    • 125 g jogurtu greckiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.45min. 

    1. Odlać namoczoną fasolę i przepłukać strumieniem zimnej wody. Włożyć do dużego rondla, zalać dużą ilością świeżej wody i dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, 2 obrane ząbki czosnku oraz liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo dużym ogniu 10 minut. Zmniejszyć ogień na maleńki, częściowo przykryć i gotować 45-60 minut, aż fasola zmięknie.
    2. Przyrządzić salsę, mieszając w misce pomidory z chili, sokiem i skórką otartą z limonki, cukrem i kolendrą. Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej aż do podania burritos.
    3. Kiedy fasola się ugotuje, odlać z rondla 150 ml wywaru i zachować. Odlać fasolę, wyrzucić cebulę i liście laurowe, ale zachować czosnek.
    4. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 10 minut na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać zachowane całe ząbki czosnku, chochlę fasoli i kilka łyżek zachowanego wywaru. Rozgnieść widelcem.
    5. Dodawać fasolę po jednej chochli wraz z odrobiną wywaru, smażąc i rozcierając na lekko suche i niezbyt gładkie purée. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Rozgrzać tortille w piekarniku lub kuchence mikrofalowej zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    7. Nałożyć odsmażoną fasolę na środek tortilli. Posypać serem, nałożyć nieco sałaty i polać jogurtem. Zwinąć tortille i podawać natychmiast z dodatkiem salsy pomidorowej z chili.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ kwas foliowy, miedź * ✓✓✓ A, B1, E, niacyna, wapń, żelazo, potas, cynk * ✓✓ B2, B6, C, selen

    Zalety

    • Tortille, które stanowią podstawę wyżywienia w Meksyku i innych krajach Ameryki Łacińskiej, wyrabiane są z pszenicy lub kukurydzianej mąki tamale (zwanej też masa harina). Obie odmiany bogate są w skrobię i stanowią doskonały zamiennik pieczywa. * • Witamina C w salsie pochodząca z pomidorów i soku z limonki wspomaga wchłanianie żelaza z fasoli pinto.

    Inne propozycje

    • Quesedille z odsmażaną fasolą. Grubo zetrzeć 200 g sera monterey jack, wensleydale lub łagodnego cheddara. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Włożyć na patelnię jedną z ośmiu tortilli i posmarować pośrodku odsmażoną fasolą. Fasolę i krawędzie tortilli posypać ⅛ sera. Złożyć tortillę na pół i ścisnąć brzegi tak, żeby topiący się ser skleił je. Smażyć minutę, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze minutę. Zdjąć z patelni i podawać natychmiast, zanim ser stwardnieje. Można też przygotować tortille, nadziać je i złożyć wcześniej, a potem szybko odsmażyć po kolei. Podawać z salsą przyrządzoną z drobno posiekanego, dojrzałego mango, 2 pokrojonych w krążki świeżych papryczek chili (zielonej i czerwonej) oraz soku z ½ limonki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis