Kiełbasa na słodko

    Kiełbasa na słodko

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 160 osób

    Jest to doskonały sposób na przygotowanie kiełbasy bez grama tłuszczu! Ma ciekawy ostro-kwaśno-słodki smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg kiełbasy, pociętej na kawałki 2,5 cm
    • 80 ml (1/3 szkl.) sosu Worcestershire
    • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 110 g (1/2 szkl.) cukru brązowego
    • 2 krople ostrego sosu chili
    • 160 ml (2/3 szkl.) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Włożyć kiełbasę do dużego rondla. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Odcedzić kiełbasę i odstawić. Płyn wylać.
    2. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    3. W tym samym rondlu wymieszać sos Worcestershire z sokiem z cytryny, cebulą, cukrem, ostrym sosem i wodą. Mieszając, doprowadzić wszystko do wrzenia. Umieścić odłożoną kiełbasę w naczyniu do pieczenia o wymiarach 13x23 cm i przykryć sosem.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis