Burgery z fasoli cannellini

    Burgery z fasoli cannellini

    4polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te pożywne wegetariańskie burgery są tak pyszne, że zasmakują nawet wielbicielom mięsa. Zachowują doskonale kształt, a mimo to są bardzo soczyste po upieczeniu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 marchewka, grubo starta
    • 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
    • 820 g fasoli cannellini z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 55 g bułki tartej
    • 55 g dojrzałego sera cheddar, startego
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 4 duże bułki pełnoziarniste
    • sól i pieprz
    • listki sałaty frisée, do przybrania
    • Sałatka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 340 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych, pokrojonych na ćwiartki
    • 1 łyżka świeżej bazylii, porwanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać 3 łyżeczki oliwy na teflonowej patelni, wrzucić cebulę i smażyć 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać startą marchewkę i smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pastę pomidorową i wymieszać.
    2. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Przełożyć fasolę cannellini do miski i ubić niezbyt mocno ubijaczką do ziemniaków. Dodać usmażone warzywa, bułkę tartą, ser, natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
    3. Wyrobić masę rękami, a następnie podzielić na 4 porcje. Uformować z każdej duży kotlet o średnicy około 10 cm i grubości 2,5 cm.
    4. Lekko posmarować kotlety z obu stron pozostałymi 2 łyżeczkami oliwy i ułożyć je na ruszcie. Opiekać po 4-5 minut z każdej strony, aż się przyrumienią i rozgrzeją wewnątrz. (Można je też usmażyć na patelni lub opiec w piekarniku pod grillem!)
    5. Przyrządzić sałatkę. W misce utrzeć oliwę z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dodać pomidorki i bazylię.
    6. Przekroić bułki na połówki. Można je też opiec kładąc na ruszcie obok kotletów na ostatnie 2-3 minuty opiekania. Włożyć kotlety do bułek. Podawać z sałatką pomidorową i listkami sałaty frisée.

    Zalety

    • Fasola cannellini nie tylko jest bogata w białko, lecz również zawiera wiele mikroelementów, takich jak żelazo, potas, fosfor i mangan. * • Ser jest bardzo pożywnym pokarmem i warto go uwzględnić w codziennym jadłospisie. Sery twardsze i gęstsze, takie jak cheddar, zawierają więcej białka, wapnia, fosforu i witamin z grupy B niż sery bardziej miękkie.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, selen * ✓✓ B1, C, niacyna, wapń, miedź, żelazo B2, B6, E, kwas foliowy, potas

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić nieco pikantniejsze kotlety, należy zamiast pasty z suszonych pomidorów użyć 1½ łyżeczki ulubionej pasty curry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis