Bułeczki serowe z rukwią wodną

    Bułeczki serowe z rukwią wodną

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Delikatnie pieprzowa rukiew wodna i dojrzały ser cheddar nadają smak tym pożywnym bułeczkom. Najlepiej podawać je na gorąco do zupy lub przyrządzić z nich kanapki z posiekanymi warzywami.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 bułeczek

    • 140 g mąki białej
    • 140 g mąki razowej
    • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • 50 g płatków owsianych
    • 85 g rukwi wodnej, posiekanej
    • 75 g dojrzałego sera cheddar, tartego
    • 100 ml chudego mleka plus nieco więcej do posmarowania bułeczek
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Przesiać do miski białą i razową mąkę oraz proszek do pieczenia. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Rozetrzeć wraz z masłem palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
    2. Dodać płatki owsiane, rukiew wodną, ¾ sera oraz szczyptę soli i pieprzu. Dolać mleko i wyrobić widelcem. Zebrać ciasto ze ścianek łopatką i wyłożyć na poprószoną mąką stolnicę. Uformować gładką, miękką kulę - nieco bardziej miękką niż typowe ciasto na tego typu bułeczki.
    3. Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wykroić krążki foremką o średnicy 7 cm. Zebrać okrawki, rozwałkować i wylepić kolejne krążki.
    4. Ułożyć na nasmarowanej blasze krążki ciasta w taki sposób, by się nie dotykały. Posmarować lekko mlekiem i posypać resztą sera. Piec 10-15 minut, aż wyrosną i przyrumienią się. Ostudzić na metalowej kratce. Bułeczki, najsmaczniejsze w dniu upieczenia, następnego dnia są wciąż smaczne. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    1 bułeczka zawiera:

    ✓✓ A * ✓ B1, B6, B12, C, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, selen, cynk

    Inne propozycje

    • Aby upiec dużą okrągłą bułkę, należy ułożyć kulę ciasta na nasmarowanej blasze i rozpłaszczyć na krążek o grubości 2-2,5 cm. Ostrym nożem nakroić lekko linie dzielą ce na 8 porcji. Piec około 15 minut, aż wyrośnie i przyrumieni się. * • Bułeczki serowe z selerem naciowym. Rukiew wodną zastąpić 2 drobno posiekanymi łodygami selera naciowego. * • Bułeczki marchewkowe z makiem. Zamiast rukwi wodnej i sera dodać wraz z płatkami owsianymi 50 g drobno startej marchewki i łyżkę maku. Przed wstawieniem do piekarnika posypać nie serem, lecz łyżką maku.

    Zalety

    • Bułeczki te są dobrym źródłem błonnika - zarówno nierozpuszczalnego z razowej mąki, jak i rozpuszczalnego z płatków owsianych. * • Ser cheddar jest dobrym źródłem białka, a także doskonałym źródłem wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B - B12 i niacyny. * • Rukiew wodna dostarcza organizmowi beta-karotenu oraz witamin C i E, które są przeciwutleniaczami. Zawiera również związek chemiczny o działaniu podobnym do antybiotyków.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis