Sałatka ziemniaczana z brukselką

    Sałatka ziemniaczana z brukselką

    Zapisz do ulubionych
    20godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sałatka z młodymi ziemniakami, podsmażoną na maśle brukselką podaną na liściach cykorii, a wszystko polane aromatycznym winegretem na bazie octu winnego i szalotki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g małych młodych ziemniaków
    • 400 g młodej brukselki
    • 1 łyżka masła
    • sól, pieprz
    • świeżo starta gałka muszkatołowa
    • 2 cykorie
    • Ziołowy sos winegret
    • 1 szalotka
    • 3 łyżki octu winnego
    • ⅛ łyżeczki musztardy
    • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 20godz.30min. 

    1. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki.
    2. Oczyścić brukselkę. Rozgrzać masło w garnku i smażyć na nim brukselkę około 5 minut, starając się, żeby była podsmażona ze wszystkich stron. Dolać trochę wody i dusić przez 10 minut. Odsączyć, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    3. Podzielić cykorię na listki i pokroić na mniejsze kawałki.
    4. Ugotowane ziemniaki krótko odparować, obrać, pokroić w plasterki i ostudzić.
    5. Przygotować sos winegret. Drobno posiekać szalotkę. wymieszać ocet z musztardą, solą i pieprzem. Dolewać oliwę małymi porcjami, ciągle mieszając. Dodać szalotkę, natkę pietruszki i szczypiorek, wymieszać.
    6. Na 4 talerzach rozłożyć ziemniaki, brukselkę i cykorię. Polać sosem winegret i zostawić na chwilę, by składniki nabrały smaku.

    Praktyczna rada

    Jeśli nie mamy czasu, możemy użyć mrożonej brukselki. Dodajmy ją do ziemniaków na 10 minut przed końcem gotowania. Potem odlejmy ją wraz z ziemniakami i odsączmy na sicie. Jeżeli brukselki są duże, można je ewentualnie przekroić.

    Dla koneserów

    Ziemniaki możemy porównać do dobrego wina, ponieważ ich smak zależy od rocznika, odmiany i rodzaju gleby, w której są uprawiane. Na przykład w wilgotnych i chłodnych latach plony ziemniaków bywają wysokie, jednak z powodu dużej zawartości wody smak bulw jest gorszy. W latach suchych i ciepłych, lecz nie upalnych, bulwy ziemniaczane rosną wprawdzie o wiele słabiej, ale są dzięki temu bardziej dojrzałe, bogatsze w skrobię i przez to bardziej aromatyczne. * Możemy zatem wyobrazić sobie rozmowy ziemniaczanych koneserów: - Jak pan ocenia ten rocznik? - Niezły, ale mój ulubiony był rocznik 2007. Niezapomniany bukiet.

    Sałatka z radicchio

    Do wspomnianych wyżej składników należy dodać 100 g sałaty radicchio. Podzielić ją na listki i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Przyrządzić z ziemniakami, brukselką i cykorią. Taką sałatkę podaje się ze smażoną szynką, pokrojoną w cienkie paseczki. (Pokroić w paseczki 150 g szynki gotowanej, usmażyć na chrupko na łyżce masła na patelni teflonowej. Posypać sałatkę usmażoną szynką.) *Jeśli nie dodamy natki pietruszki i szczypiorku do sosu winegret, możemy dodać do masła drobno posiekanych listków tymianku i usmażyć szynkę na tak aromatyzowanym tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis