Brukselka z ziemniakami w sosie kminkowo-musztardowym

    Brukselka z ziemniakami w sosie kminkowo-musztardowym

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Brukselkę, ziemniaki, dymkę i jabłko polewamy ciepłym, kremowym sosem, któremu odrobina chrzanu nadaje ostrość i specyficzny smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g małych czerwonych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
    • 280 g brukselki, pokrojonej na ćwiartki
    • 1 czerwone deserowe jabłko, pokrojone na kawałki
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
    • 3 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
    • Sos
    • 125 ml soku jabłkowego
    • 5 łyżek octu jabłkowego
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 1 łyżka tartego chrzanu
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • ½ łyżeczki kminku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Gotować ziemniaki 5 minut w dużym garnku wrzątku. Dodać brukselkę i gotować jeszcze 5-8 minut, aż oba warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić, przełożyć do miski, dodać jabłko, seler i dymkę.
    2. Energicznie wymieszać sok jabłkowy z octem jabłkowym, mąką, musztardą, chrzanem, oliwą i kminkiem w małym rondelku. Zagotować na średnim ogniu, cały czas energicznie mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty.
    3. Polać warzywa gorącym sosem, wstrząsnąć, aby dobrze się nim pokryły. Podawać na ciepło.

    Inne propozycje

    • Można użyć mrożonej brukselki. Należy ją rozmrozić, dodać do gotujących się ziemniaków po 8 minutach i gotować razem 3-5 minut. * • Można użyć zwykłych młodych ziemniaków. Jeśli są małe, nie trzeba ich kroić; większe - pokroić w kostkę * • Ziemniaki z brukselką to świetny dodatek do chudego pieczonego mięsa.

    Punkty dla zdrowia

    • Jedna porcja brukselki zawiera więcej witaminy C niż zalecana dzienna dawka! Ta najmniejsza przedstawicielka rodziny kapustowatych zawiera także dużo witaminy B6, kwasu foliowego i potasu, czyli substancji bardzo istotnych dla profilaktyki chorób serca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis