Brownies z cukrem muscovado

    Brownies z cukrem muscovado

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasteczko brownie powinno być wilgotne w środku, niemal kleiste, o mocnym czekoladowym smaku. W tym przepisie oprócz czekolady dodamy do nich także kakao, żeby były jeszcze smaczniejsze.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 85 g dobrej gorzkiej czekolady (zawierającej co najmniej 70% kakao)
    • 100 g masła
    • 125 g drobnego cukru
    • 100 g jasnego cukru muscovado
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 2 całe jajka i 1 żółtko o temperaturze pokojowej, roztrzepane razem
    • 100 g mąki
    • 3 łyżki kakao w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować kwadratową, płytką formę o boku 18 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
    2. Połamać czekoladę na kawałki i włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać masło i ustawić nad rondlem z lekko wrzącą wodą tak, by dno naczynia nie dotykało wrzątku. Odczekać, aż czekolada się roztopi, zestawić z rondla i odstawić, żeby ostygła.
    3. Dodać do czekolady cukier zwykły i muscovado oraz esencję waniliową. Wymieszać. Ucierając dodawać stopniowo jajka. Przesiać mąkę i kakao do czekolady z jajkami. Wymieszać, by składniki się połączyły, ale niezbyt dokładnie.
    4. Wlać do przygotowanej formy. Piec około 30 minut, aż ciasto wyrośnie, ale pozostanie lekko miękkie pośrodku, a na szpikulcu, którym je nakłujemy, pozostaną wilgotne okruszki. Wierzch ciasta powinnien lekko popękać. Nie należy trzymać go za długo w piekarniku, żeby zbytnio nie wyschło.
    5. Odstawić ciasto w formie na 5 minut, a potem wyłożyć na metalową kratkę, by całkowicie ostygło. Usunąć papier do pieczenia i pokroić ciasto na 16 kwadratowych porcji. Jeśli to możliwe, zawinąć je w folię na noc, gdyż najlepiej smakuje następnego dnia. Można je w taki sposób przechowywać 3-4 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓ A, B12

    Inne propozycje

    • Po dosypaniu mąki dodać 55 g grubo posiekanych orzechów pekan i wymieszać. * • Aby upiec ciasto blondie, należy rozpuścić w rondlu na małym ogniu masło z 225 g jasnego cukru muscovado, często mieszając. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, podgrzewać jeszcze na maleńkim ogniu, nie dopuszczają c do wrzenia. Odstawić na 10 minut, a potem dodać esencję waniliową, 1 jajko i 1 żółtko. Wymieszać, niezbyt dokładnie połączyć z 140 g mąki. Nie wyrabiać zbyt mocno. Wlać do przygotowanej formy i piec 20-25 minut, sprawdzając, jak w głównym przepisie.

    Zalety

    • Brownies to ciastka popularne w Stanach Zjednoczonych. Upieczone przez nas będą dużo zdrowsze niż klasyczne, ponieważ dzięki częściowemu zastąpieniu czekolady przez kakao zawierają mniej tłuszczu. Kakao zawiera też pięć razy więcej żelaza niż czekolada. * • Jajka zawierają cholesterol, ale ich jedzenie ma niewielki wpływ na stężenie tej substancji we krwi. Są one także cennym źródłem białka, witamin i mikroelementów i powinny wchodzić w skład zrównoważonego jadłospisu dla całej rodziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis