Ciasteczko brownie powinno być wilgotne w środku, niemal kleiste, o mocnym czekoladowym smaku. W tym przepisie oprócz czekolady dodamy do nich także kakao, żeby były jeszcze smaczniejsze.
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
✓ A, B12
• Po dosypaniu mąki dodać 55 g grubo posiekanych orzechów pekan i wymieszać. * • Aby upiec ciasto blondie, należy rozpuścić w rondlu na małym ogniu masło z 225 g jasnego cukru muscovado, często mieszając. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, podgrzewać jeszcze na maleńkim ogniu, nie dopuszczają c do wrzenia. Odstawić na 10 minut, a potem dodać esencję waniliową, 1 jajko i 1 żółtko. Wymieszać, niezbyt dokładnie połączyć z 140 g mąki. Nie wyrabiać zbyt mocno. Wlać do przygotowanej formy i piec 20-25 minut, sprawdzając, jak w głównym przepisie.
• Brownies to ciastka popularne w Stanach Zjednoczonych. Upieczone przez nas będą dużo zdrowsze niż klasyczne, ponieważ dzięki częściowemu zastąpieniu czekolady przez kakao zawierają mniej tłuszczu. Kakao zawiera też pięć razy więcej żelaza niż czekolada. * • Jajka zawierają cholesterol, ale ich jedzenie ma niewielki wpływ na stężenie tej substancji we krwi. Są one także cennym źródłem białka, witamin i mikroelementów i powinny wchodzić w skład zrównoważonego jadłospisu dla całej rodziny.