Biriani z indyka z raitą ogórkową

    Biriani z indyka z raitą ogórkową

    3polubienia
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Biriani to potrawa z wędzonego mięsa, drobiu, ryb lub warzyw wymieszanych z ryżem, która może być kompletnym posiłkiem. Przyrządzone według tego przepisu curry z indyka zapiekamy w warstwach, a następnie podajemy z raitą ze świeżych ogórków.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 450 g filetu z udźca indyka, pokrojonego w kostkę
    • 15 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 1 mała świeża papryczka chilii, drobno posiekana
    • ziarna z 10 strączków kardamonu, lekko utłuczone
    • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżka mielonej kolendry
    • 6 goździków
    • 1 kawałek cynamonu
    • 2 liście laurowe
    • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, pokruszonych
    • 400 g pomidorów z puszki
    • 300 ml wywaru z kurczaka
    • 55 g sułtanek
    • 225 g ryżu basmati, przepłukanego
    • ½ łyżeczki kurkumy
    • 30 g prażonych migdałów w płatkach
    • sól
    • Raita ogórkowa
    • 100 g greckiego jogurtu
    • 100 g chudego jogurtu naturalnego
    • ½ dużego ogórka, grubo startego i wyciśniętego z nadmiaru soku
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż mocno się przyrumieni.
    2. Dodać imbir, chili, kardamon, kmin rzymski, kolendrę, goździki, cynamon, liście laurowe i ziarna pieprzu. Smażyć minutę, cały czas mieszając, żeby nie przypalić przypraw.
    3. Dodać pomidory wraz z sokiem, wywar, sułtanki oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 45 minut.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Włożyć ryż do rondla, wlać 600 ml wody, dodać kurkumę i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu około 7 minut, aż ryż zrobi się niemal miękki. Odlać wodę, której nie wchłonął.
    5. Ułożyć curry z indyka i ryż warstwami w naczyniu żaroodpornym. Przykryć, wstawić do piekarnika i piec 25 minut, sprawdzić po 20 minutach i w razie potrzeby dolać nieco wywaru (płynu powinno być tyle, by ryż ugotował się do końca).
    6. Przyrządzić raitę. Wymieszać oba jogurty z ogórkiem i miętą. Doprawić do smaku szczyptą soli.
    7. Kiedy biriani będzie gotowe, starannie je wymieszać i posypać prażonymi migdałami. Podawać z raitą.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Curry z indyka można przyrządzić wcześniej, a potem tylko ugotować ryż i zapiec. Można też udusić curry bez przykrycia, by odparować większość płynu i 10-15 minut gotować ryż do końca w rondlu, wymieszać z curry bez zapiekania. * • Biriani z kilku odmian fasoli. Zamiast mięsa indyka dodać cieciorkę, czerwoną fasolę kidney oraz fasolę czarne oczko z puszki (410 g każda). Odsączyć i przepłukać. Usmażyć cebulę z przyprawami jak w głównym przepisie, dodać pomidory, 450 ml wywaru warzywnego, sułtanki i całą fasolę. Dusić na małym ogniu 15-20 minut. Nałożyć do naczynia żaroodpornego z podgotowanym ryżem i zapiec. * • Biriani z cieciorki i warzyw. Użyć cieciorkę z puszki (ok. 800 g). Udusić jak w poprzednim przepisie. Dodać młode ziemniaki, marchewkę w plasterkach i kalafior podzielony na różyczki.

    Zalety

    • Indyk jest dobrym źródłem wielu witamin z grupy B, włącznie z witaminą B1, niacyną i B12, a także cynku. Mikroelement ten jest niezbędny do prawidłowego wzrostu, a także funkcjonowania układu odpornościowego. * • Jogurt dostarcza organizmowi wapnia, białka i witamin z grupy B. Tradycyjny jogurt grecki jest bardziej tłusty niż chudy jogurt naturalny, ale mieszając oba te gatunki zmniejszamy ogólną ilość tłuszczu, zachowując kremową konsystencję tego pierwszego.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, cynk * ✓✓ B6, E, niacyna, miedź, potas, selen * ✓ A, B1, B2, C, kwas foliowy, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis