Podstawowa polenta z serem

    Podstawowa polenta z serem

    4polubienia
    4godz.35min.


    Zrobione przez 142 osoby

    Po co kupować gotową polentę, kiedy można ją zrobić samemu i to taniej? Świetne smakuje na następny dzień! Po wyjęciu z lodówki polentę można podawać na wiele sposobów: pokrojoną w plastry i podsmażoną, albo zamiast ziemniaków lub ryżu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 140 g (1 szklanka) mąki kukurydzianej
    • 235 ml (1 szklanka) zimnej wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 700 ml (3 szklanki) wrzącej wody
    • 100 g (1 szklanka) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.35min. 

    1. Wymieszać w misce mąkę kukurydzianą z zimną wodą i solą. Wysmarować tłuszczem podłużną keksówkę.
    2. Doprowadzić pozostałe 3 szklanki wody do wrzenia i rozprowadzić w nich masę kukurydzianą. Ponownie zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i wmieszać ser.
    3. Gotować na wolnym ogniu przez 20 do 30 minut, często mieszając, aż polenta stanie się bardzo gęsta. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis