Beza z orzechami laskowymi

    Beza z orzechami laskowymi

    Zapisz do ulubionych
    2godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To lekkie ciasto można podawać jako tort urodzinowy - wystarczy wetknąć w nie długie świeczki. Ponieważ nadziane jest chudym kremem waniliowym i świeżymi malinami, zawiera znacznie mniej tłuszczu niż inne torty.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 65 g orzechów laskowych
    • białka z 4 jajek
    • 225 g drobnego cukru
    • 225 g świeżych malin
    • przesiany cukier puder, do dekoracji
    • Krem waniliowy
    • 300 ml chudego mleka plus 2 łyżki w razie potrzeby
    • 1 laska wanilii, rozcięta wzdłuż na połówki
    • 3 żółtka
    • 30 g drobnego cukru
    • 15 g mąki białej
    • 15 g mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Rozgrzać opiekacz. Prażyć orzechy, aż się przyrumienią. Odstawić, by ostygły. Grubo posiekać kilka z nich do udekorowania bezy i odłożyć na później, a resztę posiekać drobno lub zemleć w malakserze.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C. Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia i narysować na każdym kawałku okrąg o średnicy 20 cm.
    3. Ubić sztywną pianę z białek. Ucierając dodawać drobny cukier po jednej łyżce. Ucierać jeszcze 1-2 minuty, aż piana stanie się bardzo gęsta i lśniąca. Dodać drobno posiekane lub zmielone orzechy i delikatnie połączyć dużą metalową łyżką.
    4. Podzielić pianę na 2 porcje i wyłożyć każdą na blachę, wypełniając nakreślony okrąg. Wyrównać. Piec 1¼ godziny, aż bezy zastygną i łatwo będą odchodzić od papieru do pieczenia. Zamienić blachy miejscami w połowie czasu pieczenia, żeby przyrumieniły się równomiernie. Oderwać bezy od papieru, ale zostawić je na nim, aż całkowicie ostygną.
    5. Aby przygotować krem waniliowy, wlać mleko do rondla i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić laskę wanilii, zestawić rondel z ognia i odstawić na 30 minut, by mleko wchłonęło aromat wanilii.
    6. Ucierać żółtka z cukrem na kogel-mogel 2-3 minuty. Przesiać do niego mąkę pszenną i kukurydzianą, wyrobić. Wyjąć wanilię z rondla, zeskrobać ostrym nożykiem nasionka i wrzucić do mleka. Doprowadzić mleko do wrzenia i dodawać je stopniowo do kremu, cały czas ucierając.
    7. Wlać krem z powrotem do rondla i doprowadzić do wrzenia, mieszając łyżką lub ubijaczką. Kiedy zgęstnieje, podgrzewać jeszcze minutę na maleńkim ogniu, nie przerywając mieszania. Zestawić z ognia. Ułożyć na powierzchni kremu arkusz wilgotnego papieru do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Bezę i krem waniliowy można przygotować dzień wcześniej. Przechowywać bezę w szczelnym pojemniku, a krem w przykrytej misce, w lodówce.
    8. Nie wcześniej niż godzinę przed podaniem ułożyć jedną warstwę bezy na półmisku, płaską stroną do góry i posmarować kremem (jeśli okaże się zbyt gęsty, dodać trochę mleka). Posypać ⅓ malin i przykryć drugą warstwą bezy. Udekorować pozostałymi malinami, grubo posiekanymi i uprażonymi migdałami. Posypać lekko cukrem pudrem. Tuż przed podaniem pokroić ostrym nożem na duże porcje.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12, C, E * ✓ A, B1, B2, B6, kwas foliowy, wapń, miedź, cynk

    Zalety

    • Jajka są dobrym źródłem białka, dostarczają też organizmowi dość dużo witamin A, B2, B12, E, kwasu foliowego, selenu oraz fosforu. * • Maliny zawierają mnóstwo witaminy C oraz dość dużo kwasu foliowego.

    Inne propozycje

    • Beza czekoladowo-kasztanowa. W misce ustawionej nad rondlem z gorą cą wodą roztopić 85 g gorzkiej czekolady. Posmarować nią płaską stronę jednej z warstw bezy. Odstawić. Utrzeć puszkę słodzonego purée z kasztanów (ok. 240 g) z 200 g serka śmietankowego i nałożyć na czekoladę. Przykryć drugą warstwą bezy i udekorować ozdóbkami czekoladowymi. * • Beziki. Dodać do piany mielone orzechy laskowe lub pistacjowe. Uformować z ciasta małe owalne bezy i ułożyć na blachach wyłożonych pergaminem. Piec 50-60 minut. Zanurzyć podstawę każdej bezy w roztopionej czekoladzie i złączyć po dwie, przekładając kremem z 150 g bitej śmietany wymieszanej z 150 g gęstego jogurtu naturalnego lub serkiem śmietankowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis