Batoniki zbożowe

    Batoniki zbożowe

    14polubień
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Te naturalnie słodkie i wilgotne batoniki doskonale nadają się na drugie śniadanie. Przyrządźmy je, żeby pokazać rodzinie, jak smaczne mogą być zdrowe słodycze.

    Składniki
    ilość sztuk: 14 batoników

    • 2 łyżki pestek słonecznika
    • 2 łyżki pestek dyni
    • 2 łyżki siemienia lnianego
    • 2 banany (ok. 300 g)
    • 100 g masła
    • 3 łyżki złotego syropu (lub sztucznego miodu)
    • 50 g płatków z prosa
    • 100 g płatków owsianych
    • 100 g suszonych daktyli, grubo posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować formę o wymiarach 29 × 18 × 4 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Grubo posiekać pestki słonecznika, pestki dyni i siemię lniane. Obrać banany i lekko utłuc.
    2. Roztopić masło w rondlu, wlać złoty syrop (lub sztuczny miód) i wymieszać. Dodać posiekane ziarna wraz z płatkami z prosa i owsianymi oraz daktylami. Starannie wymieszać, przełożyć łyżką do formy i wygładzić.
    3. Piec 30 minut, aż ciasto się przyrumieni. Odstawić w formie na 5 minut, pokroić na 14 batoników i odczekać, aż całkowicie ostygną. Batoniki te można przechowywać w szczelnym pojemniku 2 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 batonik zawiera:

    ✓ A, B1, B6, E, miedź, cynk

    Zalety

    • Naturalnie występują ce w owocach cukry, które zawarte są również w bananach i daktylach, dostają się do krwi znacznie wolniej niż zwykły cukier, dzięki czemu dostarczają organizmowi energii przez dłuższy czas. Zwykły cukier oraz ten z miodu i syropów jest szybko wchłaniany i spalany. * • Ziarna są bogatym źródłem białka, szczególnie cennym dla wegetarianów. * • Siemię lniane jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla właściwego funkcjonowania mózgu oraz rozwoju narządu wzroku u płodu.

    Inne propozycje

    • Zamiast daktyli można użyć drobno posiekanych suszonych moreli lub mieszanki siekanych suszonych owoców. * • Zastąpić płatki z prosa mąką białą lub pełnoziarnistą. * • Batoniki zbożowe można zamrażać zawinięte pojedynczo w folię spożywczą lub aluminiową i przechowywać nawet przez 2 miesiące. Przed wyjściem do pracy włóżmy zamrożone batoniki do plastikowego pojemnika razem z zapakowanymi kanapkami. Do czasu lunchu na pewno się rozmrożą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AlicjaAB
    autor:
    0

    Batoniki mięciutkie, ale zwarte, dałam jednak miód naturalny oraz pokrojone daktyle plus pokrojone suszone śliwki i żurawinę suszoną. To inne batoniki niż klasyczne z płatków owsianych z bakaliami, jakich wiele w internecie. Jak dla mnie te są lepsze, pycha! - 23 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis