Barszcz z purée ziemniaczano-warzywnym

    Barszcz z purée ziemniaczano-warzywnym

    5polubień
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny barszczyk! Dobry na każdą okazję, Twoi goście będą palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula
    • 500 g buraków
    • 1 duża marchewka
    • 1 koper włoski (ok. 200 g)
    • ½ łyżeczki soku z cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 l wywaru warzywnego
    • 800 g mączystych ziemniaków
    • 2 cebulki dymki
    • sól, pieprz
    • 125 ml mleka
    • 4 łyżki jogurtu greckiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Obrać cebulę, buraki i marchewkę. Cebulę drobno posiekać. Buraki pokroić w kostkę. Jedną trzecią marchewki zetrzeć na grubej tarce, resztę pokroić w kostkę. Oczyścić i umyć koper włoski, odłożyć listki. Jedną czwartą bulwy zetrzeć na grubej tarce, resztę drobno posiekać. Skropić starte warzywa sokiem z cytryny i odłożyć.
    2. Rozgrzać olej w dużym garnku i smażyć cebulę około 5 minut. Dodać buraki, pokrojoną marchewkę, posiekany koper włoski i podsmażać z cebulą 3 minuty. Wlać wywar warzywny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod pokrywką około 30 minut.
    3. Pokroić ziemniaki w kostkę. Drobno posiekać dymkę. Gotować ziemniaki w osolonym wrzątku około 15 minut. Gdy zmiękną, odlać wodę i krótko odparować na dużym ogniu. W czasie odparowywania kilkakrotnie wstrząsnąć garnkiem.
    4. Zmiksować buraki z resztą warzyw na purée. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie zagrzać. Ziemniaki zmiksować na purée, dodając w trakcie porcjami mleko. Dodać jogurt, tartą marchewkę i koper włoski oraz posiekaną dymkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć ziemniaki z jogurtem na 4 talerze. Potem nalać na talerze gorącą zupę, przystroić ją listkami kopru włoskiego i podawać.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Barszcz z wołowiną

    W dniu poprzedzającym przygotowanie barszczu należy przyrządzić mocny wywar mięsny z 750 g mostka wołowego, 2½ l wody, pęczka włoszczyzny, 1 listka laurowego, 1 cebuli i soli do smaku. Po ugotowaniu wyjąć mięso i przechować w chłodzie. Przecedzić wywar. Barszcz przyrządzać jak w przepisie powyżej, zastępując wywar warzywny 1 litrem wywaru mięsnego. Pokroić mięso z wywaru na małe kawałki, dodać do zupy i podgrzewać około 5 minut. Podawać barszcz jak w głównym przepisie, z purée ziemniaczano-warzywnym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis