Bara brith

    Bara brith

    1polubienie
    6godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nazwę tego popularnego w Walii pieczywa można przetłumaczyć jako “nakrapiany chleb”. W cieście tkwią kawałki suszonych owoców. Dzięki namoczeniu w herbacie są one bardzo soczyste, więc przedłużają świeżość chlebka. Najlepiej smakuje pokrojony na grube kromki posmarowany masłem lub serkiem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek (około 12 kromek)

    • 2 torebki herbaty
    • 330 ml wrzątku
    • 225 g mieszanki suszonych owoców
    • 170 g mąki białej
    • 170 g mąki razowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka mieszanki mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
    • 55 g jasnego cukru muscovado
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +5godz. moczenie  ›  Gotowe w: 6godz.25min. 

    1. Włożyć herbatę w torebkach do żaroodpornego dzbanka z podziałką i wlać 330 ml wrzątku. Zamieszać i odstawić na 3-4 minuty, by się zaparzyła. Wrzucić suszone owoce do miski. Wyjąć torebki z dzbanka i wycisnąć. Wlać napar do miski z owocami. Przykryć i odstawić przynajmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Nasmarować dużą keksówkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przesiać do miski oba gatunki mąki, proszek do pieczenia i mielone przyprawy korzenne. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Wsypać cukier i wymieszać.
    3. Dodać do mąki owoce razem z płynem i jajko. Lekko wymieszać owoce z jajkiem, a potem starannie wyrobić z suchymi składnikami. Ciasto powinno być rzadkie, żeby spływało z łyżki. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżeczki gorącej wody.
    4. Przełożyć ciasto łyżką do przygotowanej blachy i wyrównać. Piec 1¼ godziny, aż bochenek wyrośnie, stwardnieje, popęka na środku i przyrumieni się. Jeśli będzie się zbytnio rumienić, przykryć luźno folią aluminiową na ostatnie 20 minut pieczenia.
    5. Odstawić ciasto w blasze na 5 minut, żeby przestygło, a potem wyłożyć na metalową kratkę, by ostygło całkowicie. Chlebek smakuje najlepiej w dzień lub dwa po upieczeniu. Można go przechowywać do 5 dni w chłodnym miejscu, w foliowej torebce.

    1 kromka zawiera:

    ✓ B1, B6, miedź, żelazo, selen

    Inne propozycje

    • Użyjmy innej herbaty i drobnych rodzynków namoczonych w herbacie earl grey lub aromatyzowanej różą. Nie dodawać przypraw korzennych, by nie zdominowały delikatnego aromatu herbaty. * • Bara brith z limonką i jaśminem. Użyć herbaty jaśminowej w torebkach, a mieszankę suszonych owoców zastąpić sułtankami. Zamiast przypraw korzennych dodać do suchych składników skórkę otartą z 1 limonki. * • Bara brith z orzechami. Dodać wraz z cukrem 100 g posiekanych orzechów włoskich.

    Zalety

    • Większość węglowodanów zawartych w suszonych owocach ma postać cukrów prostych, ale w odróżnieniu od rafinowanego cukru owoce te są cennym źródłem białka i wielu składników odżywczych. Dzięki dużej zawartości suszonych owoców chlebek zawiera znacznie mniej cukru i tłuszczu niż podobne wypieki kupowane w sklepie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis