Aromatyczny ryż basmati

    Aromatyczny ryż basmati

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Po ugotowaniu ziarna ryżu basmati są pulchne i się nie kleją. Wielu smakoszy uważa go za najlepszą odmianę ryżu. Przyrządzony według tego przepisu będzie delikatnie zabarwiony i doprawiony szafranem, cynamonem oraz imbirem. Słodko-kwaśny smak granatów nadaje mu ciekawy charakter.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 55 g blanszowanych migdałów w połówkach
    • 250 g ryżu basmati, przepłukanego
    • szczypta nitek szafranu
    • 1 kawałek cynamonu
    • 450 ml wrzącego wywaru warzywnego
    • 1 dojrzały granat
    • 2,5 cm świeżego imbiru, startego
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić migdały i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty, aż się przyrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć.
    2. Wrzucić do rondla ryż i smażyć minutę, mieszając. Dodać szafran i cynamon, a następnie wywar. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zamieszać, a następnie przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały wywar.
    3. Przekroić granat na pół i wyjąć wszystkie nasiona. Zachować jedną trzecią nasion do przybrania ryżu. Resztę wrzucić do sitka umieszczonego na misce i wycisnąć z nich sok grzbietem łyżki.
    4. Włożyć starty imbir do wyciskacza do czosnku i wycisnąć z niego sok do tej samej miski. Dodać miód i wymieszać.
    5. Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego sok z miski i wymieszać. Przykryć ponownie i odstawić na 2 minuty. Wyjąć cynamon, dodać miętę i kolendrę, po czym wymieszać widelcem. Przełożyć na podgrzany półmisek, posypać migdałami oraz zachowanymi nasionami granatu i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zalety

    • Nasiona granatu nadają temu ryżowi smak, a także wzbogacają go w witaminę C i błonnik. * • Migdały, podobnie jak orzechy, dostarczają organizmowi wielu składników odżywczych zazwyczaj występujących w mięsie, takich jak białka, kilka witamin z grupy B oraz niezbędne mikroelementy, między innymi fosfor, żelazo, miedź i potas. Są one też dobrym źródłem witaminy E, która chroni przed chorobami serca.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ E * ✓✓ miedź

    Inne propozycje

    • Aromatyzowany ryż basmati. Dodać do ryżu wraz z cynamonem zmiażdżoną łodyżkę trawki cytrynowej. Zamiast soku z granatu i imbiru dodać sok z ½ cytryny wymieszany z miodem. * • Pilaw z ryżu basmati. Wlać do rondla łyżkę oleju słonecznikowego i przyrumienić 55 g orzechów nerkowca. Odłożyć. Wrzucić do tego samego rondla ryż basmati, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego i pokruszone ziarenka z 3 strączków kardamonu. Smażyć około 2 minut. Wlać wywar i 3 łyżki mleczka kokosowego. Dodać liść laurowy i 3 goździki. Przykryć i gotować jak w głównym przepisie. Usunąć liść laurowy i goździki. Dodać łyżkę soku z cytryny i 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry. Wymieszać, posypać orzechami nerkowca i udekorować gałązkami kolendry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis