Aromatyczne ziemniaki serowe z grilla

    Aromatyczne ziemniaki serowe z grilla

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ziemniaki pokrojone w plasterki i pieczone w folii z masłem, serem i natką pietruszki - pyszne, proste i pasuje do każdego dania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g ziemniaków sałatkowych
    • 1 cebula
    • 50 g masła
    • 100 g tartego sera cheddar lub ementaler
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 2 łyżki wytrawnego białego wina
    • 75 g wywaru drobiowego
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Obrać, umyć i pokroić ziemniaki w cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć ziemniaki i cebulę na dużym kawałku bardzo mocnej folii aluminiowej, uformować z folii wysoki brzeg dookoła warzyw.
    2. Zeskrobać cienkie płatki masła i rozłożyć na warzywach. Posypać tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Skropić winem oraz wywarem drobiowym. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć całość odpowiednio dużym kawałkiem folii aluminiowej.
    3. Piec na grillu przy średnim ogniu około 40 minut. Podawać na gorąco.

    Praktyczna rada

    Można przygotować dwukrotnie większy kawałek folii, rozłożyć składniki na środku i przed dodaniem wina oraz wywaru podwinąć brzegi do góry. Przed położeniem na grillu wystarczy zawinąć brzegi folii na wierzch potrawy i dokładnie ją przykryć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis