Placuszki z krabów

    Placuszki z krabów

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 110 osób

    Pyszne placuszki z mięsa krabów! Zamiast krakersów można użyć bułki tartej, albo ewentualnie dodać do masy 3,5 łyżki mąki i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (placuszki nie będą się rozpadać).

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g świeżego mięsa kraba
    • 1 jajko
    • 2 łyżki majonezu
    • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
    • kilka kropel sosu Worcestershire
    • sól i pieprz do smaku
    • 120 g pokruszonych maślanych krakersów
    • 2 szklanki oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Mięso kraba wymieszać z jajkiem, majonezem, gorczycą, sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem.
    2. Do dużej patelni nalać olej na głębokość ok. 1/2 cm i rozgrzać do wysokiej temperatury. Nabierać czubate łyżki masy krabowej i obtaczać w okruchach z krakersów, a następnie kłaść tak uformowane kulki na gorącym oleju. Spłaszczać lekko łopatką na grubość 1,5 cm i smażyć po obu stronach, aż będą rumiane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Bogusia
    autor:
    1

    Bardzo smaczne, proste i szybkie! Ale dodatek sosu worcestershire uznałam za zbyteczny. - 28 sie 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis