Włoskie ciasto ryżowe

    Włoskie ciasto ryżowe

    6polubień
    1godz.55min.


    Zrobione przez 7 osób

    To pyszne ciasto wyrabia się nie z mąki, lecz z ryżu na risotto gotowanego bardzo powoli w mleku, do miękkości. Miesza się go z jajkami, orzechami, skórką cytrynową i rumem, piecze i podaje z sałatką z czerwonych owoców.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 600 ml chudego mleka
    • paseczek skórki z cytryny
    • 150 g ryżu na risotto
    • 100 g orzeszków piniowych
    • 100 g blanszowanych migdałów
    • 3 duże jajka, żółtka oddzielone od białek
    • 85 g drobnego cukru
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 łyżka ciemnego rumu
    • przesiany cukier puder, do dekoracji
    • Sałatka z czerwonych owoców
    • 300 g truskawek
    • 125 g malin
    • 200 g wiśni, drylowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Doprowadzić do wrzenia w rondlu o grubym dnie mleko z paskiem skórki z cytryny. Wsypać ryż i zmniejszyć ogień tak, by mleko ledwie wrzało. Gotować około 40 minut bez przykrycia, często mieszając, aż powstanie miękka, gęsta masa.
    2. Przelać ryż do dużej miski i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować tortownicę o średnicy 21 cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
    3. Wsypać orzeszki piniowe i migdały do osobnych blach. Prażyć w piekarniku 10 minut, aż lekko się przyrumienią. Migdały grubo posiekać.
    4. Wyjąć z ryżu skórkę z cytryny. Ucierając łyżką, wbijać po jednym żółtku. Wciąż ucierając dodać drobny cukier, skórkę otartą z cytryny i rum, a na koniec orzeszki piniowe i migdały.
    5. Ubić sztywną pianę z białek w osobnej misce. Dużą metalową łyżką delikatnie połączyć ją z masą ryżową. Przełożyć ciasto do formy. Piec około 40 minut, aż drewniany patyczek, którym je nakłujemy pośrodku, pozostanie suchy.
    6. Odstawić ciasto w formie, aż ostygnie, a potem owinąć (razem z formą) w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (można je trzymać w lodówce do 48 godzin).
    7. Przygotować sałatkę owocową. Zmiksować 100 g truskawek w malakserze lub przetrzeć je przez sito. Połowę pozostałych truskawek pokroić na połówki i dodać do przetartych wraz z malinami i wiśniami. Przełożyć do miski.
    8. Wyłożyć ciasto na talerz i usunąć papier do pieczenia. Posypać cukrem pudrem i podawać z sałatką owocową.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, E * ✓✓ B2, B12, miedź, cynk * ✓ A, B1, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Czekoladowe ciasto ryżowe. Ugotować ryż z paseczkiem skórki z cytryny jak w głównym przepisie, a potem zdjąć z ognia i usunąć skórkę. Do gorącego ryżu dodać 55 g dobrej gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) i wymieszać, by się rozpuściła. Odstawić do ostygnięcia. Zamiast skórki otartej z cytryny dodać razem z rumem 2 łyżki mocnej, zimnej kawy espresso.

    Zalety

    • Orzeszki piniowe jada się od wielu stuleci. Ich łupinki odnaleziono wśród śmieci podczas prowadzonych w Wielkiej Brytanii prac archeologicznych w miejscach obozowisk rzymskich legionistów. Zawierają one sporo żelaza, magnezu, cynku, potasu i witaminy E. * • Wiśnie są bogate w potas, a także dostarczają organizmowi witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis