Placuszki marchwiowe

    • < />
    • < />
    • < />
    • < />

    Placuszki marchwiowe

    Placuszki marchwiowe

    (119)
    25min.


    Zrobione przez 170 osób

    Pyszne placki z marchwi, które można podawać jako danie główne lub jako dodatek do innych dań. Zawsze uważane za przysmak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g startej marchwi
    • 1 ząbek wyciśniętego czosnku
    • 4 jajka
    • 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 25 g (1/4 szklanki) bułki tartej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Do średniej miski włożyć startą marchewkę, czosnek, jajka, mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz, i dobrze wymieszać .
    2. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Z masy marchewkowej uformować placki i smażyć po obu stronach, aż będą złocisto-brązowe.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (119)

    Komentarze po polsku (16)

    marsha
    autor:
    31

    Mój mąż długo wzbraniał się przed skosztowaniem placuszka z marchwi - nie pasowało mu, że marchewkę można tak przyrządzić, ale później nie mógł się oderwać od talerza Dobrze smakują z sosem czosnkowym, ale wersja z cynamonem również była kosztowana  -  09 lut 2012

    autor:
    25

    Dziś zrobiłem, fajny pomysł, ale trzeba dobrze doprawić, na drugi raz dam dużo więcej soli, pieprzu i czosnku zioła prowansalskie. Jadłem z samym jogurtem naturalnym - polecam  -  25 wrz 2012

    autor:
    9

    Smaczne , polecam!!!  -  13 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis