Placki ziemniaczane „latkes”

    Placki ziemniaczane „latkes”

    12polubień
    40min.


    Zrobione przez 518 osób

    Klasyczne żydowskie placki ziemniaczane „latkes”, których chrupkość polubisz od pierwszego kęsa. Podawać z musem jabłkowym, śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Wesołej Chanuki!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 placków

    • 300 g (2 szkl.) obranych i drobno startych ziemniaków
    • 1 łyżka startej cebuli
    • 3 jajka, rozbełtane
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 120 ml (0,5 szklanki) oleju z orzeszków ziemnych do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wycisnąć starte ziemniaki przez gazę lub szmatkę, aby je jak najlepiej osuszyć.
    2. W średniej misce wymieszać starte ziemniaki z cebulą, jajami, mąką i solą.
    3. W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać na średnim ogniu olej. Nakładać duże łyżki ciasta na gorący olej i przyklepując je od góry, formować placki grubości mniej więcej 1/2 do 1 cm. Zrumienić z jednej, a następnie z drugiej strony. Osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    PensjonataMaja
    1

    - - 26 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis