Odwracane ciasto z mango

    Odwracane ciasto z mango

    2polubienia
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym cieście soczyste plastry mango zalewamy ucieranym ciastem, przyprawionym skórką z limonki i kokosem. Po upieczeniu placek odwracamy, by owoce znalazły się na wierzchu, a następnie posypujemy cukrem pudrem i karmelizujemy go w opiekaczu, aż zrobi się złocisty.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 dojrzałe mango
    • 170 g drobnego cukru
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 115 g chudego jogurtu naturalnego
    • 120 ml oleju słonecznikowego
    • skórka drobno otarta z 1 limonki
    • 170 g mąki
    • 1-1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 30 g wiórków kokosowych
    • 2 łyżki cukru pudru, przesianego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować głęboką, kwadratową tortownicę ze zdejmowanym dnem o boku 18 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.
    2. Obrać mango. Okroić miąższ z pestki i pokroić go na cienkie plasterki. Ułożyć na dnie przygotowanej tortownicy.
    3. Starannie utrzeć w dużej misce gładkie ciasto z drobnego cukru, jajek, jogurtu, oleju i skórki z limonki. Przesiać do tej samej miski mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać, dodając wiórki kokosowe.
    4. Przełożyć dużą łyżką do formy na ułożone na dnie plastry mango i wyrównać. Piec 50 minut, aż się przyrumieni i stwardnieje. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio rumienić, po 30 minutach przykryć folią aluminiową.
    5. Odstawić ciasto w formie na około 15 minut, a następnie przełożyć na kratkę opiekacza, plastrami mango do góry i usunąć papier do pieczenia. Posypać grubą warstwą cukru pudru i wstawić pod rozgrzaną grzałkę opiekacza na 3-4 minuty, aż cukier rozpuści się i przyrumieni. Pozostawić na kratce do ostygnięcia.
    6. Przełożyć ciasto na talerz. Jeśli trochę zostanie, można je owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓E * ✓A, B6, B12, C, wapń

    Zalety

    • Olej słonecznikowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, silnie działają cy przeciwutleniacz, który chroni błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Olej ten należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, ponieważ światło słoneczne niszczy witaminę E. * • Owoce mango zawierają duże ilości kilku karotenoidów, takich jak beta-karoten oraz witamina C. Są one też dobrym źródłem potasu, mikroelementu odgrywającego ważną rolę w zwalczaniu nadciśnienia tętniczego. Ponadto dostarczają organizmowi fitosubstancji zwanej beta-kryptoksantyną. Badania wykazują, że kobiety o wysokim poziomie tej substancji we krwi są mniej narażone na ryzyko raka szyjki macicy.

    Inne propozycje

    • Placek czekoladowo-gruszkowy z orzechami włoskimi. Zamiast mango użyć 2 dojrzałych, ale twardawych gruszek, obranych i pokrojonych w plasterki. Zastąpić 3 łyżki mąki 3 łyżkami kakao w proszku, a zamiast kokosa dodać 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich. * • Placek brzoskwiniowo-migdałowy. W dużej misce utrzeć 115 g miękkiego masła, 115 g jasnego cukru muscovado, 45 g mąki razowej, mąki, 45 g łyżeczkę proszku do pieczenia 30 g mielonych migdałów, 2 jajka i łyżkę mleka. Wyrabiać energicznie około 2 minut. Przełożyć ciasto do nasmarowanej tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przekroić na pół 3 dojrzałe, ale twardawe brzoskwinie i usunąć z nich pestki. Ułożyć każdą połówkę przecięciem do dołu i zrobić w niej 5-6 równoległych nacięć, nie przekrawając do końca. Ułożyć na wierzchu ciasta, nacięciami do góry. Piec jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis