Placki ziemniaczane z grubo startych ziemniaków

    (199)
    40 min

    Tradycyjny przepis na placki ziemniaczane, które przypomną czas dzieciństwa. Można je podawać z musem jabłkowym i śmietaną na lekki obiad, albo jako dodatek do pieczonego kurczaka tworząc obfity posiłek zimowy. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt wodniste, można dodać więcej mąki.


    Zrobione przez 172 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 4 duże ziemniaki
    • 1 cebula
    • 1 jajko, rozbełtane
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 2 szklanki oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Do dużej miski zetrzeć na tarce o dużych oczkach surowe ziemniaki i cebulę. Odsączyć nadmiar płynu.
    2. Wbić jajko, dodać sól i pieprz. Dodać tyle mąki (od 2 do 4 łyżek), by ciasto zrobiło się gęste.
    3. Włączyć piekarnik na temperaturę ok. 95°C.
    4. Na dno ciężkiej patelni wlać ok. 1/2 cm oleju i rozgrzać na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz nakładać w niewielkiej odległości od siebie czubate łyżki ciasta i spłaszczać na placki grubości 1/4 cm. Podsmażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Przełożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. Następnie położyć na talerz lub półmisek i włożyć do piekarnika, trzymając w cieple do chwili podania. Smażyć placki, aż całe ciasto zostanie wykorzystane.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (199)

    Komentarze po polsku (3)

    oleńka
    autor:
    4

    Pyszne!  -  17 maj 2012

    marsha
    autor:
    4

    mniam!  -  30 sty 2012

    autor:
    0

    To danie to klasyka! Uwielbiam placki ziemniaczane  -  31 mar 2017

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)