Placki ziemniaczane z grubo startych ziemniaków

    Placki ziemniaczane z grubo startych ziemniaków

    30polubień
    40min.


    Zrobione przez 165 osób

    Tradycyjny przepis na placki ziemniaczane, które przypomną czas dzieciństwa. Można je podawać z musem jabłkowym i śmietaną na lekki obiad, albo jako dodatek do pieczonego kurczaka tworząc obfity posiłek zimowy. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt wodniste, można dodać więcej mąki.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 4 duże ziemniaki
    • 1 cebula
    • 1 jajko, rozbełtane
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 2 szklanki oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Do dużej miski zetrzeć na tarce o dużych oczkach surowe ziemniaki i cebulę. Odsączyć nadmiar płynu.
    2. Wbić jajko, dodać sól i pieprz. Dodać tyle mąki (od 2 do 4 łyżek), by ciasto zrobiło się gęste.
    3. Włączyć piekarnik na temperaturę ok. 95°C.
    4. Na dno ciężkiej patelni wlać ok. 1/2 cm oleju i rozgrzać na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz nakładać w niewielkiej odległości od siebie czubate łyżki ciasta i spłaszczać na placki grubości 1/4 cm. Podsmażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Przełożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. Następnie położyć na talerz lub półmisek i włożyć do piekarnika, trzymając w cieple do chwili podania. Smażyć placki, aż całe ciasto zostanie wykorzystane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    oleńka
    autor:
    4

    Pyszne! - 17 maj 2012

    marsha
    autor:
    4

    mniam! - 30 sty 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis