Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi

    Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi

    4polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Nie trzeba wymyślać wciąż nowych przepisów, by odżywiać się zdrowo. To ciasto, bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, jest na to najlepszym dowodem. Zawiera bardzo mało tłuszczu, ale smakuje wspaniale i jest wilgotne dzięki suszonym daktylom. Jest też wyjątkowo łatwe do upieczenia i długo zachowuje świeżość.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g suszonych daktyli bez pestek, posiekanych
    • 30 g masła
    • 1 łyżeczka sody
    • 240 ml wrzątku
    • 140 g jasnego cukru muscovado
    • 2 jajka
    • 280 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1½ łyżeczki mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
    • szczypta soli
    • 115 g orzechów włoskich, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Wrzucić daktyle do miski. Dodać masło i sodę. Zalać wrzątkiem i mieszać, aż masło się roztopi. Odstawić do ostygnięcia.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować głęboką, okrągłą formę o średnicy 18 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.
    3. Utrzeć w dużej misce kogel-mogel z cukru i jajek. Wlać ostudzoną masę daktylową, przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia, mieszankę korzenną oraz sól. Dodać orzechy włoskie i starannie wyrobić.
    4. Wlać ciasto do przygotowanej formy i wyrównać. Piec 1-1¼ godziny, aż ciasto wyrośnie i przyrumieni się, a drewniany patyczek, którym je nakłujemy, pozostanie suchy.
    5. Przełożyć ciasto na metalową kratkę, by całkowicie ostygło. Można je przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓ B1, B6, B12, wapń, miedź, cynk

    Inne propozycje

    • Zamiast orzechów włoskich można użyć innych, na przykład pekan lub laskowych. * • Daktyle można zastą pić w całości lub częściowo posiekanymi suszonymi śliwkami albo figami. * • Połowę mąki można zastą pić mąką razową. * • Po ostygnięciu skropić ciasto lukrem cytrynowym przyrządzonym z 100 g przesianego cukru pudru i łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.

    Zalety

    • Orzechy włoskie zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu linolowego. Badania wykazują, że osoby jadające regularnie orzechy włoskie są w mniejszym stopniu narażone na zawał serca. Orzechy te są bogate w białka, witaminę E, witaminę B6 oraz miedź, a także zawierają dość sporo witaminy B1 i selenu. W tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystuje się je do leczenia impotencji. * • Daktyle były jednymi z pierwszych owoców uprawianych przez człowieka. Ślady palm daktylowych odkryto podczas wykopalisk w wielu stanowiskach z epoki kamiennej. Suszone daktyle są dobrym źródłem potasu oraz dostarczają organizmowi istotnych ilości niacyny, miedzi, żelaza i magnezu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis