Ciasto bananowe z rodzynkami

    Ciasto bananowe z rodzynkami

    7polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To ciasto łatwo przygotujemy ze składników, które zwykle mamy w domu. Będzie ono zdrową przekąską, można je na przykład zapakować jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Najlepiej smakuje, kiedy dodamy do niego bardzo dojrzałe banany, więc można w ten sposób zużyć owoce, które zbyt długo leżały.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 duże dojrzałe banany, łącznie około 400 g (ważone ze skórką)
    • 250 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 50 g jasnego cukru muscovado
    • 6 łyżek oleju słonecznikowego
    • 6 łyżek chudego mleka
    • 2 jajka
    • 115 g rodzynek sułtanek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować głęboką formę o średnicy 18 cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Obrać banany i rozgnieść je widelcem.
    2. Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać cukier i wymieszać. Utrzeć olej z mlekiem oraz jajkami. Wlać do mąki, dodać sułtanki i banany. Przelać ciasto do formy.
    3. Piec 50-55 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie. Sprawdzać, czy jest gotowe, wbijając w nie szpikulec (po wyjęciu powinien pozostać suchy). Odstawić na 15 minut do ostygnięcia, a następnie odkroić nożem od boków formy i przełożyć na metalową kratkę, by ostygło całkowicie. To ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku do 4 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B6, B12 * ✓ B1, wapń, miedź, żelazo

    Zalety

    • Ciasto to zawiera znacznie mniej cukru niż inne ciasta bananowe. Jeśli zastąpimy masło olejem słonecznikowym, będzie ono zawierać bardzo mało nasyconych kwasów tłuszczowych. * • Banany dostarczają mnóstwa energii, a przy okazji są bogate w potas, niezbędny dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego oraz chroniącego przed nadciśnieniem.

    Inne propozycje

    • Sułtanki można zastąpić innymi suszonymi owocami - żurawinami, posiekanymi figami lub morelami, bądź też mieszanką posiekanych suszonych owoców egzotycznych. * • Udekorować ciasto lukrem. Utrzeć 100 g przesianego cukru pudru z łyżką soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Nabrać lukier na łyżkę i nakreślić nim esy-floresy lub wyciskać go z pergaminowej torebki. * • Mufinki bananowe z orzechami pekan. Zastąpić sułtanki 100 g grubo posiekanych orzechów pekan oraz dodać 6 łyżek chudego bio-jogurtu naturalnego wraz z olejem, mlekiem i jajkami. Przełożyć ciasto do formy na mufinki z 12 zagłębieniami wyłożonymi papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 200°C około 20 minut, aż dobrze wyrosną i przyrumienią się.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis