Placki ziemniaczane bez jajek

Cienkie, chrupkie, smażone placki ziemniaczane. Są pyszne! Ten przepis jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Placki są bardzo łatwe do przyrządzenia i wspaniale smakują. Muszę jednak ostrzec: są bardzo uzależniające!

Holly

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 duże ziemniaki, starte
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli, lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżka mąki
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. W średniej misce dobrze wymieszać ziemniaki z cebulą granulowaną, czosnkiem granulowanym, solą, papryką, mąką i pieprzem.
  2. W średniej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Widelcem lub łyżką szybko rozprowadzić cienką warstwę mieszaniny z ziemniaków na całej patelni. Uformować jak najcieńszy placek, bez dziur i szczelin. Smażyć przez 2 minuty lub do chwili gdy nabierze złotego koloru. Przewrócić łopatką i smażyć na drugiej stronie.
  3. Powtórzyć czynność z pozostałą częścią mieszaniny z ziemniaków.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie