Placki ziemniaczane bez jajek

    (22)

    Cienkie, chrupkie, smażone placki ziemniaczane. Są pyszne! Ten przepis jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Placki są bardzo łatwe do przyrządzenia i wspaniale smakują. Muszę jednak ostrzec: są bardzo uzależniające!


    Zrobione przez 29 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże ziemniaki, starte
    • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka soli, lub do smaku
    • 1/2 łyżeczki papryki
    • 1 łyżka mąki
    • czarny mielony pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W średniej misce dobrze wymieszać ziemniaki z cebulą granulowaną, czosnkiem granulowanym, solą, papryką, mąką i pieprzem.
    2. W średniej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Widelcem lub łyżką szybko rozprowadzić cienką warstwę mieszaniny z ziemniaków na całej patelni. Uformować jak najcieńszy placek, bez dziur i szczelin. Smażyć przez 2 minuty lub do chwili gdy nabierze złotego koloru. Przewrócić łopatką i smażyć na drugiej stronie.
    3. Powtórzyć czynność z pozostałą częścią mieszaniny z ziemniaków.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (22)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)