Bajgle

    Bajgle

    4polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tę nazwę znają dobrze mieszkańcy Krakowa. Bajgiełki, czyli chrupiące obwarzanki można tam kupić na każdym rogu. To tradycyjne pieczywo polskich Żydów. Po wojnie zrobiło karierę za oceanem i jest znane w świecie jako bagels, którymi zajadają się na śniadania nowojorczycy. My nadamy mu nieco uproszczony kształt.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 bajgli

    • 450 g białej mąki chlebowej
    • 1½ łyżeczki soli
    • 7 g suszonych drożdży instant
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • 200 ml letniej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Wsypać mą kę do dużej miski. Dodać sól i drożdże. Wymieszać, a następnie zrobić zagłębienie na środku.
    2. Ubić 2 jajka z miodem i olejem. Wlać do zagłębienia w mące. Dodać wodę i wyrobić miękkie ciasto.
    3. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mą ką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do dużej nasmarowanej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, żeby ciasto podwoiło objętość.
    4. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagnieść lekko, podzielić na 12 równych kawałków. Uformować z każdego wałeczek o długości 20 cm i zawinąć go w obwarzanek. Zwilżyć końce wodą, nieco nałożyć je na siebie i delikatnie ścisnąć.
    5. Ułożyć bajgle na nasmarowanej blasze, przykryć folią spożywczą nasmarowaną tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, żeby zrobiły się lekko puszyste.
    6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę w dużym rondlu. Wrzucać bajgle po jednym do wrzątku i obgotowywać około 20 sekund. Wyjąć z wody łyżką cedzakową i ponownie przełożyć na blachę.
    7. Roztrzepać ostatnie jajko i posmarować nim bajgle. Piec 14-15 minut, aż dobrze wyrosną i się przyrumienią. Wypieki można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

    1 bajgiel zawiera:

    ✓✓ selen * ✓ B1, B12

    Zalety

    • Dzięki wzbogaceniu jajkami, bajgle te zawierają więcej białka, żelaza i cynku, a także dostarczają organizmowi witamin A, D i E oraz niektórych witamin z grupy B. * • Podawajmy je z owocami lub warzywami bogatymi w witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza przez organizm.

    Inne propozycje

    • Bajgle cynamonowo-rodzynkowe. Namoczyć 85 g rodzynków w 3 łyżkach soku pomarańczowego na 2 godziny, aż rodzynki wchłoną cały sok. Przygotować ciasto jak w głównym przepisie, dodając do mąki tylko łyżeczkę soli oraz 30 g drobnego cukru i łyżeczkę cynamonu. Rodzynki dodać podczas wyrabiania ciasta z wodą. * • Bajgle żytnie. Zamiast 170 g białej mąki użyć tyle samo razowej. Wraz z drożdżami dodać 1 łyżeczkę kminku, a miód zastą pić melasą. * • Bajgle po posmarowaniu jajkiem można posypać sezamem, makiem, czarnuszką lub kminkiem, ewentualnie małą, drobno posiekaną cebulą wymieszaną z łyżką oliwy z oliwek extra virgin.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    Te bajgle o których piszesz, to nie są te bajgle krakowskie sprzedawane w budkach na rogu kazdej ulicy. Bajgle zydowskie , które sa na zdjeciu mają zupełnie inne ciasto i to na prawde zupełnie inny gatunek pieczywa - 24 mar 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis