Bigos Joli

    Bigos Joli

    8polubień
    2godz.


    Zrobione przez 9 osób

    Smaczne, szybkie i tanie danie podawane na gorąco z chlebem lub ziemniakami.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 10 ziarenek ziela angielskiego
    • 5 liści laurowych
    • pieprz, maggi, wegetta do smaku
    • 1 duża marchewka
    • 5 łyżek oleju
    • 2 cebule
    • 30 dkg pieczarek
    • 2 laski cienkiej kiełbasy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Kapustę wypłukać, lekko odsączyć. Jeżeli jest zbyt kwaśna, należy zagotować w wodzie, po czym kwaśny wywar odlać.
    2. Do garnka z odgotowaną kapustą dodać szklankę wody, 2 łyżki oleju, ziele angielskie, liść laurowy, pozostałe przyprawy i startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować na małym ogniu.
    3. Na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę kiełbasę, pieczarki i cebulę. Dodać do gotującej się kapusty. Wszystko razem dokładnie pomieszać i gotować do chwili aż kapusta będzie miękka. Na koniec doprawić do smaku.

    rada

    Do bigosu zamiast lub oprócz kiełbasy można dać pokrojone w kostkę i podsmażone mięso wieprzowe. Można też dla zmiany smaku dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego i łyżkę cukru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis