Rosół

    Rosół

    19polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 6 osób

    Danie obiadowe na każdą okazję. Podawane z makaronem lub "laną" kluseczką.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1/2 kurczaka
    • 30 dkg pręgi wołowej
    • 3 litry wody
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 mały seler
    • 1 por
    • 1 pęczek zielonej pietruszki
    • 1 gałązka liścia selera
    • sól, pieprz, wegetta, maggi do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Mięso wypłukać, podzielić na kawałki i wrzucić do garnka z osoloną wodą. Po zagotowaniu zebrać łyżką cedzakową tzw. szumowiny(osad na powierzchni wywaru). Gotować około 30 minut na małym ogniu.
    2. Następnie dodać obrane i pokrojone na duże kawałki jarzyny i przyprawy oraz część zielonej pietruszki, związanej białą nitką razem z gałązką selera.
    3. Dalej gotować na małym ogniu 30 minut po czym usunąć z garnka jarzyny na nitce, doprawić rosół i w osobnym garnku ugotować makaron (w/g instrukcji na opakowaniu).

    rada

    Pokroić drobno resztę zielonej pietruszki i posypać nią gotowe danie.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    1

    pachnie i smakuje znakomicie - 14 sty 2014

    damian2n
    autor:
    0

    - - 13 kwi 2016

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 03 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis