Zupa jarzynowa z ryżem

    Smaczna, delikatna zupa. Bardzo smakuje dzieciom, zwłaszcza małym.

    Jola

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 20 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 średnie marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 por
    • kawałek selera
    • 1/2 szklanki ryżu
    • 2 litry wody
    • pęczek zielonej pietruszki
    • pieprz i sól, maggi, wegetta do smaku
    • 2 kostki rosołowe (bulion)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Jarzyny wypłukać, obrać, pokroić w kostkę i wraz z bulionem i przyprawami wrzucić do wody.
    2. W osobnym garnku ugotować ryż na sypko i odcedzić.
    3. Do ugotowanego wywaru jarzynowego wrzucić ugotowany ryż, doprawić zupę do smaku. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę.

    rada

    Można tę zupę ugotować na mięsie np. żeberku wieprzowym lub kawałku kurczaka. Jest wtedy bardziej pożywna.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis