Zupa jarzynowa z ryżem

    Zupa jarzynowa z ryżem

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 18 osób

    Smaczna, delikatna zupa. Bardzo smakuje dzieciom, zwłaszcza małym.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 średnie marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 por
    • kawałek selera
    • 1/2 szklanki ryżu
    • 2 litry wody
    • pęczek zielonej pietruszki
    • pieprz i sól, maggi, wegetta do smaku
    • 2 kostki rosołowe (bulion)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Jarzyny wypłukać, obrać, pokroić w kostkę i wraz z bulionem i przyprawami wrzucić do wody.
    2. W osobnym garnku ugotować ryż na sypko i odcedzić.
    3. Do ugotowanego wywaru jarzynowego wrzucić ugotowany ryż, doprawić zupę do smaku. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę.

    rada

    Można tę zupę ugotować na mięsie np. żeberku wieprzowym lub kawałku kurczaka. Jest wtedy bardziej pożywna.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis