Kotlety z piersi drobiowej z ananasem

    Kotlety z piersi drobiowej z ananasem

    16polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 11 osób

    Smaczne, szybkie danie na każdą okazję, najlepiej smakuje podawane z bukietem surówek.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    • 1 jajko
    • 1 łyżka maggi w płynie
    • 1/2 łyżeczki wegetty
    • 2 szczypty pieprzu
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka mąki
    • 5 łyżek oleju
    • 4 plastry ananasa (może być z puszki)
    • 4 plastry żółtego sera
    • mały pęczek posiekanej zielonej pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Umyte piersi przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem na 4 kotlety i zamoczyć na godzinę w mieszance z rozbełtanego jajka, wegetty, maggi i przypraw.
    2. Namoczone kotlety obtoczyć w bułce wymieszanej z mąką i smażyć na patelni, na oleju, na złoty kolor z obydwu stron.
    3. Na każdy usmażony kotlet położyć plaster ananasa, potem plaster żółtego sera i posypać pokrojoną, zieloną pietruszką.
    4. Patelnię z kotletami przykryć pokrywką i podgrzewać do chwili aż roztopi się żółty ser. Gotowe kotlety podawać jako danie obiadowe lub jako danie indywidualne na różne okazje.

    rada

    Kotlety takie możemy również zrobić z mięsa wieprzowego : schabu lub karczku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Allrecipes
    autor:
    3

    I jak wyszło? Smakowało?? - 02 cze 2013

    BartłomiejPiotrowski
    3

    robie pierwszy raz zapomniałem pietruszki i nie mam tak duzej przykrywki na patelnie jakos daje rade mam nadzieje ze bedzie dobrze a robie obiad 3 letniej córce na dzien dziecka bo juz nagetsy i frytki zrobiłem i nie chciała - 01 cze 2013

    damian2n
    autor:
    0

    Przekombinowane. Mąka jest zbędna. Nie potrzeba też maggie bo będzie za słone a mięso nakłuć żeby było lepsze podczas marynowania. - 09 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis