Zupa pomidorowa

    Zupa pomidorowa

    19polubień
    25min.


    Zrobione przez 21 osób

    Smaczna zupa podawana z ryżem lub makaronem.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 litry wody
    • 1 marchewka, pokrojona na kawałki
    • 1 mała pietruszka, pokrojona na kawałki
    • kawałek pora, pokrojony na plasterki
    • 2 kostki rosołowe (bulion)
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cukru
    • szczypta pieprzu
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 3/4 szklanki ryżu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Do garnka z wodą wrzucić obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa. Dodać bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować przez 15 minut.
    2. Na koniec dodać śmietanę rozbełtaną z gorącym wywarem. Wyłączyć, i jeżeli trzeba, doprawić jeszcze do smaku.
    3. W osobnym garnku ugotować ryż na sypko i gotowy dodać do zupy.

    rada

    Przed podaniem można zupę posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Amieszka
    autor:
    2

    Dodalam gotową mrożoną jarzynkę. Zupa dobra, ale słabo pomidorowa. - 03 maj 2015

    CocoLocoDoro
    autor:
    1

    Dziekuje za super przepis - 21 gru 2013

    franciszekszuniewicz
    0

    Rodzince smakowała , super. - 12 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis