Buraczki na zimno

Dobre jako przystawka do obiadu, do mięs i wędlin.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 5-6 średnich czerwonych buraków
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • sól do smaku
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Buraki umyć, obciąć ogonki, wrzucić do garnka z wodą i gotować aż buraczki zmiękną (sprawdzić widelcem).
  2. Ostudzone buraki zetrzeć na grubej tarce, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie pomieszać, w miarę potrzeby doprawić do smaku i zdrowy, czerwony przysmak jest gotowy do podania.

rada

Buraczki na zimno doskonale smakują z kaszą gryczaną i mięsnym sosem.

Buraki

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie