Buraczki na zimno

    Buraczki na zimno

    10polubień
    50min.


    Zrobione przez 38 osób

    Dobre jako przystawka do obiadu, do mięs i wędlin - buraczki z cebulką - najprostsze na świecie i pełne zdrowia.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5-6 średnich czerwonych buraków
    • 1 cebula
    • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny (do smaku)
    • sól do smaku
    • 2 szczypty pieprzu
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżki oleju
    • 1,5 litra wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Buraki umyć, obciąć ogonki, wrzucić do garnka z wodą i gotować aż buraczki zmiękną, ok. 30 minut (sprawdzić widelcem).
    2. Ostudzone buraki zetrzeć na grubej tarce, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy.
    3. Wszystko dokładnie pomieszać, w miarę potrzeby doprawić do smaku i zdrowy, czerwony przysmak jest gotowy do podania.

    Rada:

    Buraczki na zimno doskonale smakują z kaszą gryczaną i mięsnym sosem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis