Sos pomidorowy w słoiki

    Sos pomidorowy w słoiki

    8polubień
    1godz.7min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Bardzo dobry w smaku sos do picia lub do wykorzystania w zimie do różnych potraw. Najlepiej użyć dojrzałych pomidorów lima.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki po 375 g

    • 1 kg pomidorów
    • 1 łyżeczka soli
    • szczypta pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +7min. inne  ›  Gotowe w: 1godz.7min. 

    1. Umyte pomidory pokroić na duże plastry. Włożyć do garnka i dusić aż odparuje część wody i skórka łatwo "odejdzie" od pomidora.
    2. Odparowane pomidory dać na sito i przetrzeć tak aby na sicie zostały same skórki.
    3. Do naszego sosu dodać przyprawy, wlać w słoiki i pasteryzować w garnku z wodą pod przykryciem około 7 minut.

    Rada:

    Stosuję ten sos w zimie do zupy pomidorowej i do ryby po grecku.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 7 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MagdaFonMerdzikBażant
    0

    Moja wersja. Najpierw parze pomidory i obieram ze skorki. Kroje i gotuje. Jak juz sie rozpadaja studze. Po przestudzeniu blenduje. Nie dodaje zadnych przypraw poza galazka swiezej bazyli do blendera. Zblendowana mase z powrotem gotuje. Doslownie do zagotowania. Zamykam na goraco do sloikow. Stoja na denkach cala noc. Dla bezpieczenstwa pasteryzuje. Wiecej zabawy ale sos jest genialny. Mozna go doprawiac na wiele sposobow. Od pomidorowki przez sosy do podkladu do pizzy. Robilam kiedys jeszcze rozne wersje np z papryka czy tymiankiem. Ale ostatecznie robie ta. - 20 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis