Buraczki na ciepło

    Buraczki na ciepło

    14polubień
    40min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Doskonałe jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i wędlin. Najlepiej smakują w zimie.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5-6 sztuk buraków
    • 1 łyżka masła
    • 5 łyżek śmietany
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 szczypty kwasku cytrynowego lub soku z cytryny do smaku
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1,5 litra wody
    • 1 łyżeczka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wymyte buraki gotować około 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zalać zimną wodą.
    2. Obrać buraki ze skórki i zetrzeć na tarce (część na małych oczkach, część na grubych) i włożyć do rondelka.
    3. Dodać masło, śmietanę i pozostałe składniki (oprócz mąki). Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.
    4. Na koniec poprószyć mąką, wymieszać, zagotować, wyłączyć i gotowe.

    Rada:

    Buraki po ugotowaniu zalane zimną wodą bardzo łatwo obierają się ze skórki.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis