Buraczki na ciepło

Doskonałe jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i wędlin. Najlepiej smakują w zimie.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 5-6 sztuk buraków
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty kwasku cytrynowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Wymyte buraki gotować około 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zalać zimną wodą.
  2. Obrać buraki ze skórki i zetrzeć na tarce (część na małych oczkach,część na grubych) i dać do rondelka.
  3. Dodać masło, śmietanę i pozostałe składniki (oprócz mąki).Gotować na małym ogniu przez około 10 minut często mieszając.
  4. Na koniec poprószyć mąką, zagotować, wyłączyć i gotowe.

rada

Buraki po ugotowaniu zalane zimną woda bardzo łatwo obierają się ze skórki.

Buraki

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie