Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło

13polubień
40min.


Zrobione przez 30 osób

Doskonałe jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i wędlin. Najlepiej smakują w zimie.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 5-6 sztuk buraków
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty kwasku cytrynowego lub soku z cytryny do smaku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka mąki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Wymyte buraki gotować około 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zalać zimną wodą.
  2. Obrać buraki ze skórki i zetrzeć na tarce (część na małych oczkach, część na grubych) i włożyć do rondelka.
  3. Dodać masło, śmietanę i pozostałe składniki (oprócz mąki). Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.
  4. Na koniec poprószyć mąką, wymieszać, zagotować, wyłączyć i gotowe.

Rada:

Buraki po ugotowaniu zalane zimną wodą bardzo łatwo obierają się ze skórki.

Buraki

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

Ostatnio przeglądane

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis