Najłatwiejsze ciasto w świecie

    Najłatwiejsze ciasto w świecie

    37polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 48 osób

    Najłatwiejsze ciasto w świecie. Lekkie, tanie , pyszne i szybkie do zrobienia.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 jajka
    • 1 kostka margaryny
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1/2 łyżki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    2. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyłożyć na okrągłą, posmarowaną margaryną i oprószoną bułka tartą blachę (średnica blachy 24cm).
    3. Pokrojone jabłka lub inne owoce wyłożyć na ciasto.
    4. Upieczone, lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

    rada

    Można żółtka utrzeć z pozostałymi składnikami, a białka przed dodaniem ubić na sztywną pianę, wtedy owoce w trakcie pieczenia nie wpadną do środka.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    abu
    autor:
    7

    Ciasto naprawdę jest banalne w przygotowaniu i pyszszszne! Gdy ubijałam białka to do nich dodałam przepisową szklankę cukru, a nie do masy z żółtkami. Wyszło puszyste i w kształcie kopczyka - 26 cze 2013

    autor:
    5

    Ciasto całkiem smaczne i podziwiam że tak proste w zrobieniu Nie pomyślałabym że coś takiego mnie spotka ))))))))))))))" - 21 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis