Zaloguj się Zarejestruj się

Gotowany kalafior z bułką tartą

  • 5komentarzy
  • 7polubień
  • 30min.

Jako przystawka do drugiego dania (do mięsa i ziemniaków). Można również jeść z chlebem lub jako danie pojedyncze.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 litry wody
  • pół łyżeczki oregano

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Do garnka z osoloną wodą wrzucić podzielony na tzw. różyczki kalafior i gotować około 20 minut.
  2. Ugotowany kalafior odcedzić, wyłożyć na pólmisek i posypać oregano.
  3. Na gorącą patelnię dać masło i bułkę tartą, zarumienić na złoty kolor i posypać tym kalafior. Na koniec na ugotowany kalafior dać kikla kawałków masełka.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (5)

dzabel
autor:
37

Właśnie strasznie rozgotowałem kalafiora. Kalafior trzeba gotować przynajmniej o połowę krócej. Nie polecam! (Chyba, że lubicie kalafiorka o konsystencji brei) - 10 gru 2011

annamaria
autor:
27

to zalezy od wielkosci kalafiora - 28 gru 2011

MarcinOlejczyk
7

wszystko było ok i wyszło mi tak jak było napisane - 24 lip 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie