Gotowany kalafior z bułką tartą

    (5)
    30 min

    Jako przystawka do drugiego dania (do mięsa i ziemniaków). Można również jeść z chlebem lub jako danie pojedyncze.

    Jola

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 111 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kalafior
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki masła
    • 1 płaska łyżka soli
    • 2 litry wody
    • pół łyżeczki oregano

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Do garnka z osoloną wodą wrzucić podzielony na tzw. różyczki kalafior i gotować około 20 minut.
    2. Ugotowany kalafior odcedzić, wyłożyć na pólmisek i posypać oregano.
    3. Na gorącą patelnię dać masło i bułkę tartą, zarumienić na złoty kolor i posypać tym kalafior. Na koniec na ugotowany kalafior dać kikla kawałków masełka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (5)

    autor:
    63

    Właśnie strasznie rozgotowałem kalafiora. Kalafior trzeba gotować przynajmniej o połowę krócej. Nie polecam! (Chyba, że lubicie kalafiorka o konsystencji brei)  -  10 gru 2011

    autor:
    41

    to zalezy od wielkosci kalafiora  -  28 gru 2011

    MarcinOlejczyk
    12

    wszystko było ok i wyszło mi tak jak było napisane  -  24 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis