Sernik Ewy

    Sernik Ewy

    41polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 89 osób

    Najllepszy sernik pod słońcem!!! Z kawką, herbatką, na śniadanie, po obiedzie lub na podwieczorek.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Masa serowa
    • 1 kg białego sera
    • 250 g (1 kostka) margaryny lub masła
    • 220 g (1 szkl.) cukru
    • 5 jajek
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 5 ml (1/2 buteleczki) olejku cytrynowego
    • 1/2 szkl. rodzynek
    • Ciasto
    • 250 g (1 kostka) margaryny
    • 220 g (1 szkl.) cukru
    • 5 jajek
    • 3 szkl. mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 szklanki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Ser zmielić przez maszynkę lub kupić gotowy zmielony ser. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać ser i pomieszać, dodać mąkę ziemniaczaną. Odstawić i przygotować ciasto.
    2. Utrzeć margarynę z cukrem, dodając kolejno całe jajka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    3. Dodać do sera ubite na sztywno białka, olejek, rodzynki i wymieszać.
    4. Około 3 garście ciasta przełożyć do miski i rozrobić z 3/4 szklanki mleka. Wymieszać dobrze łyżką, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.
    5. Resztę ciasta wlać na blachę. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i polać ją rzadkim ciastem. Wygładzić z wierzchu łyżką. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    34

    jestem bardzo zadowolona, zrobiłam to ciasto jakiś miesiąc temu. Ciasto jest po prostu przepyszne!!! Tylko nie zrobiłam w takiej formie, jak tu jest pokazane, tylko zrobiłam w tortownicy o średnicy 26 cm. SERNIK WYSZEDŁ OGROMNY i wyglądał jak tort :D:D. Ogólnie jednak zrezygnuje chyba nastepnym razem z polania cistem wierzchu i piekłam go trochę dłużej o jakieś 15 min. Sernik miodzio. - 13 sie 2012

    autor:
    11

    sernik rewelacja szukałam właśnie przepisu na klasyczny i nie wyszukany przepis, naprawdę smaczny polecam, wyszła duża blacha jednak piekłam ok 10 minut dłużej, smakował całej rodzince.Poza tym mało pracowity. - 12 paź 2013

    autor:
    8

    Ciacho Pycha Mój Syn Mówił Że Lepszego Nie Jadł - 02 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis