Zaloguj się Zarejestruj się

Sernik Ewy

  • 4komentarze
  • 24polubienia
  • 1godz.20min.

Najllepszy sernik pod słońcem!!! Z kawką, herbatką, na śniadanie, po obiedzie lub na podwieczorek.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 20 

  • Masa serowa
  • 1 kg białego sera
  • 250 g (1 kostka) margaryny lub masła
  • 220 g (1 szkl.) cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 ml (1/2 buteleczki) olejku cytrynowego
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • Ciasto
  • 250 g (1 kostka) margaryny
  • 220 g (1 szkl.) cukru
  • 5 jajek
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Ser zmielić przez maszynkę lub kupić gotowy zmielony ser. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać ser i pomieszać, dodać mąkę ziemniaczaną. Odstawić i przygotować ciasto.
  2. Utrzeć margarynę z cukrem, dodając kolejno całe jajka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodać do sera ubite na sztywno białka, olejek, rodzynki i wymieszać.
  4. Około 3 garście ciasta przełożyć do miski i rozrobić z 3/4 szklanki mleka. Wymieszać dobrze łyżką, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.
  5. Resztę ciasta wlać na blachę. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i polać ją rzadkim ciastem. Wygładzić z wierzchu łyżką. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

Katherine
autor:
25

jestem bardzo zadowolona, zrobiłam to ciasto jakiś miesiąc temu. Ciasto jest po prostu przepyszne!!! Tylko nie zrobiłam w takiej formie, jak tu jest pokazane, tylko zrobiłam w tortownicy o średnicy 26 cm. SERNIK WYSZEDŁ OGROMNY i wyglądał jak tort :D:D. Ogólnie jednak zrezygnuje chyba nastepnym razem z polania cistem wierzchu i piekłam go trochę dłużej o jakieś 15 min. Sernik miodzio. - 13 sie 2012

jolka
autor:
4

sernik rewelacja szukałam właśnie przepisu na klasyczny i nie wyszukany przepis, naprawdę smaczny polecam, wyszła duża blacha jednak piekłam ok 10 minut dłużej, smakował całej rodzince.Poza tym mało pracowity. - 12 paź 2013

Jolo
autor:
2

Ciacho Pycha Mój Syn Mówił Że Lepszego Nie Jadł - 02 maj 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie