Tarta ze słodkiej cebuli

    (62)

    Ta tarta, zawierająca cebulę, jajka i ser stanowi doskonały dodatek do dań, zastępując ziemniaki, ryż, makaron, itp.


    Zrobione przez 60 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 23 cm

    • 110 g (1 i 1/2 szklanki) pokruszonych maślanych krakersów
    • 1/3 szklanki roztopionego masła
    • 2 łyżki masła
    • 230 g pokrojonej w plastry słodkiej cebuli
    • 2 jajka
    • 180 ml (3/4 szklanki) kwaśnej śmietany
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • 30 g (3/4 szklanki) startego ostrego żółtego sera (np. cheddar)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. W średniej misce wymieszać pokruszone krakersy z 1/3 szklanki roztopionego masła. Powstałą masę dobrze ugnieść na dnie tortownicy o średnicy 23 cm i odstawić na bok.
    3. Rozgrzać średnią patelnię na średnim ogniu i stopić na niej 2 łyżki masła. Włożyć do masła cebulę i zeszklić. Uważać, żeby nie przypalić. Zeszkloną cebulę wyłożyć na przygotowane ciasto.
    4. W średniej misce wymieszać jajka ze śmietaną, solą i białym pieprzem. Zalać tym cebulę i posypać tartym serem.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, aż środek zastygnie. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (62)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis